Ovaj maj je “Vreme podrške”!

10/05/2021 14:04

Ovaj maj je “Vreme podrške”!

Početak maja u celom svetu obeležava se određenim manifestacijama, predavanjima i pratećim programom kako bi se ukazalo na sve veći broj obolelih žena od najsmrtonosnijeg ginekološkog kancera – raka jajnika. Ove godine u Srbiji je, po deveti put, obeležen Svetski dan borbe protiv raka jajnika i to pod sloganom Vreme podrške.

Iako nema precizne državne statistike, podaci Udruženja Progovori kažu da u Srbiji svake godine od raka jajnika oboli oko 750 žena, dok godišnje rak jajnika odnese više od 450 života. U svetu se godišnje registruje 250.000 novih slučajeva obolelih od raka jajnika, a 140.000 žena izgubi bitku sa ovom bolešću. Svakog dana u Srbiji dve žene obole od karcinoma jajnika, a jedna umre od ove bolesti. Rak jajnika je deseti najučestaliji rak kod žena i peti po smrtnosti od svih kancera koji pogađaju žene.

Saradnja sa policijom

Ovo udruženje je ove godine, a u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i strukovnim organizacijama održalo je veliku edukativnu tribinu pod nazivom “Uhapsimo bolest zajedno”, namenjenu prevashodno ženama koje rade u policiji. Na skupu u sali Policijske uprave Beograda prisustovalo je više od 400 žena, kojima su se obratili predstavnici Vlade Republike Srbije, brojne pacijentkinje, ali i najeminentniji stručnjaci koji se bave lečenjem raka jajnika u našoj zemlji. Sa tribine je poslata poruka da je pravovremena i tačna informacija prvi neophodan korak u borbi protiv bolesti, koji simbolično treba da omogući “najvažnije hapšenje u Srbiji”.

– Želeli smo upravo ovde u MUP, koji ima oko 23 posto zaposlenih žena, pripadnica lepšeg pola koje su sestre, majke i supruge i koje rade težak, odgovoran i stresan posao, da ukažemo na značaj prevencije. Ne ostavljajte ništa za sutra, vodite računa o sebi, zdravlje zaista jeste na prvom mestu. Moramo biti odgovorne prema sebi, prema svojoj porodici i prema društvu. Nemojte da čekate, još danas idite na pregled – poručila je Biljana Popović Ivković, državna sekretarka u MUP.

O karcinomu jajnika

Ovu bolest prate simptomi koji su vrlo nespecifični i u ranoj fazi tešto prepoznatljivi, ukoliko se ne odlazi na redovne ginekološke preglede. Zbog toga se bolest dijagnostikuje u odmaklom stadijumu. Nažalost u toj fazi izgledi za izlečenje su mali, a stopa petogodišnjeg preživljavanja je niska i iznosi svega 25 odsto.

Nadležni kažu da postoji nekoliko faktora rizika koji mogu uticati na razvoj bolesti i među njima su godine starosti, broj trudnoća, lična istorije raka dojke, jajnika, debelog creva ili rektuma, dugoročna upotreba terapije zamene hormona, gojaznost, ali i genetska predispozicija.

10/05/2021 14:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments