Nisu svi antigenski testovi relevantni

22/07/2021 15:37

Nisu svi antigenski testovi relevantni

Prilikom inspekcije Ministarstva zdravlja utvrđeno je da čak 11 ustanova, koje su radile antigenske testove, za to nisu imala ovlašćenja. Inače, za ulazak u većinu država neophodan je antigenski test, PCR ili potvrdu o vakcinaciji, odnosno potvrda o preležanom kovid19 ne stariji od šest meseci.

Iz Ministarstva zdravlja poručuju da je u periodu od 5. do 9. jula obavljena kontrola i tom prilikom je utvrđeno da se antigenski testovi rade u jednoj poliklinici, koja nije registrovana za oblast mikrobiologije, kao i u specijalističkoj lekarskoj ordinaciji čija je oblast pneumoftizologija, u šest biohemijskih laboratorija, te u tri ambulante za zdravstvenu negu.

Sve te ustanove ne poseduju potrebna ovlašćenja, pa u im izrečene zabrane obavljanja testiranja i podnete su prekršajne prijave. Uz to što rezultati testa iz ovih ustanova nisu validni, postoji mogućnost da se zbog istog sa granice vrate ljude koji su u tim laboratorijama radili analizu. Kako bi izbegli nedoumice na OVOM linku možete pronaći spisak referentnih laboratorija.

A u međuvremenu, ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je sasvim logičan zahtev lekara da nevakcinisani građani sami plaćaju deo troškova lečenja od koronavirusa, jer ima dovoljno vakcina, a mogu i da biraju koju će.  On je rekao da takav zahtev ne bi imao smisla da država nije obezbedila dovoljno cepiva za sve građane, i ukazao da građani ne razmišljaju o troškovima lečenja jer znaju da to država plaća.

– Zdravstveni radnici sa razlogom to kažu da bi podigli svest ljudi, imate one koji ne veruju ni u koronu, ni u vakcinu, a kad se razbole znaju da će država sve da plati. Da ste se vakcinisali, najverovatnije ne biste bili u bolnici. Ovako, niti se pridržavaju mera, niti su se vakcinisali pa su došli u bolnicu i očekuju da sve država pokrije – rekao je Lončar.

On je još izneo i podatak da je u Srbiji trenutno izolovano nekoliko slučajeva delta soja i upozorio da ih sigurno ima više, pa se odugovlačenjem vakcinacije samo još više otvara prostor virusu da mutira.

– Pandemija u celom svetu ne može da se reši dok nema dovoljno vakcinisanih, i sigurno se neće rešiti dok ne bude 70, 80 odsto globalno imunizovanih. Da li je bolje da se svi vakcinišemo na vreme i vratimo se normalnom životu, a ne da se pitamo gde treba da nosimo masku. Bez vakcinacije to ne možemo i sve ostalo je prazna priča – ukazao je ministar i dodao da je povećan broj ljudi na prvim pregledima, kao i na prijemima za bolnicu, te da je jedina stvar koja to može da spreči – vakcinacija.

22/07/2021 15:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments