Kada korona virus postaje smrtonosan i da li stičemo doživotni imunitet

10/04/2020 10:16

Kada korona virus postaje smrtonosan i da li stičemo doživotni imunitet

Iako je najveći broj lakih slučajeva, ponekad virus može uzrokovati ozbiljne probleme. Ovo se dešava kada virus zahvati donji respiratorni trakt, odnosno pluća koja su puna ćelija sa receptorima Ace-2. Mnoge od ovih ćelija su tom prilikom uništene. U ovim slučajevima, pacijenti se šalju na intenzivnu negu.

U pojedinim slučajevima, imuni sistem neke osobe se mobiliše, privlačeći ćelije u pluća kako bi napale virus, što izaziva upalu. Ovaj proces može izmaći kontroli, a upala postaje ozbiljnija. Ova pojava je poznata pod nazivom citokinska oluja. U pojedinim slučajevima, ovo može ubiti pacijenta.

Zbog čega dolazi do citokinskih oluja kod nekih pacijenata, ali ne i kod velike većine, još nije sasvim jasno. Jedno od objašnjenja bi bilo da pojedine osobe imaju verzije receptora Ace-2 koji su osetljiviji na koronavirus, nego kod većine ljudi.

Da li stičemo doživotni imunitet ako smo bili inficirani?

Lekari koji ispituju pacijente koji se oporavljaju nakon infekcije sa Covid-19 nalaze dosta visoke nivoe neutralizovanih antitela u njihovoj krvi. Ova antitela proizvodi imuni sistem, ona pokrivaju invanzivni virus i sperčavaju ga da prodre u ćelije.

Jasno je da su stvoreni odgovori imuniteta za borbu protiv Covid-19 kod inficiranih osoba. Antitela koja su stvorena će pružiti odgovor protiv budućih infekcija, ali je bitno naglasiti činjenicu da je malo verovatno da će ova zaštita biti doživotna.

Većina virusologa smatra da će imunitet protiv Covid-19 trajati samo jednu ili dve godine.

Isto je kao u slučaju drugih koronavirusa koji napadaju ljude. Ovo znači da, čak iako većina ljudi bude izložena virusu, ipak je verovatno da dođe do sezonskog oboljevanja. Stići ćemo do stanja balansa kada je u pitanju Covid-19.

Ukratko, virus će biti uz nas neko vreme. 

Da li će se promeniti virulentnost? Neki stručnjaci tvrde da bi virus mogao biti manje smrtonosan. Drugi tvrde da bi moglo doći do mutacija i da bi on tada mogao biti još letalniji. Ipak, neki sumnjaju u ovo.

10/04/2020 10:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments