Prva digitalna biblioteka u Srbiji

16/12/2014 16:11

Prva digitalna biblioteka u Srbiji

Biblioteka “Milutin Bojić” iz Beograda je prva digitalna biblioteka kod nas koja je omogućila svim korisnicima android telefona širom Srbije i sveta da preko telefona i tablet računara pristupe sadržajima koje poseduju.

Digitalni sadržaj ove biblioteke čini veliki broj rukopisa pesnika Milutina Bojića, gotovo sve knjige koje je ovaj autor objavio, kao i rukopis antologijske pesme “Plava grobnica” dostupno je na adresi http://www.milutinbojic.org.rs/ebiblioteka/ .

Pored svih knjiga koje je Milutin Bojić objavio ili koje su nakon njegove smrti objavljene, u digitalnoj biblioteci nalaze se i studije o njegovim delima i prevodi njegovih pesama na engleski, francuski, ruski i grčki jezik.

Osim što biblioteka “Milutin Bojić” poseduje dela autora po kom biblioteka nosi ime kao i knjige vezane ta njegov rad, ova biblioteka, koja se nalazi u opštini Palilula, ima i veliki broj knjiga koje se bave ovom opštinom. Deo zavičajne digitalne zvirke sadrži dela vezana za opštinu Palilula.

Dobre strane postojanja digitalne biblioteke je, pored toga što se njen sadržaj može čitati na bilo kom mestu preko mobilnog telefona ili tablet računara, i to što se sadržaj koji je digitalizovan lakše čuva.

Digitalna biblioteka “Milutin Bojić” nastala je u saradnji sa Ministarstvom kulture i sav sadržaj koji se tamo nalazi je besplatan, bazitano na načelu otvorenog pristupa znanju i informacijama.

16/12/2014 16:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments