Osobe sa lakšim oblicima COVID-19 bi mogle steći imunitet

27/05/2020 10:46

Osobe sa lakšim oblicima COVID-19 bi mogle steći imunitet

Većina ljudi koji su razvili slabe simptome COVID-19 su razvili antitela, koja bi mogla da im daju imunitet od ponovne infekcije, pokazalo je nedavno istraživanje.

Ovi rezultati su ohrabrujući, s obzirom na to da do sada nema dovoljno informacija koje se odnose na mehanizme odbrane od novog korona virusa, posebno kod osoba koje su razvile slabe oblike bolesti.

Znalo se da osobe koje su ozbiljnije bolesne od korona virusa razvijaju antitela u prvih 15 dana od pojave simptoma. Sada se zna da je isti slučaj i sa lakšim bolesnicima, čak i ako je nivo antitela manji.

Istraživanje je pokazalo da je u većini slučajeva nivo antitela kompatibilan sa zaštitom od ponovne infekcije ovim virusom, najmanje 40 dana nakon pojave simptoma.

Trenutno se vrše istraživanja koja se odnose na to koliko dugo antitela mogu da zaštite organizam od ponovne infekcije.

Pomenuto sprovedeno istraživanje je realizovano na 160 pacijenata koji su članovi medicinskog osoblja u dve zdravstvene ustanove u Strazburu.

Serološki testovi, koji se odnose za naknadno detektovanje znakova infekcije u prošlosti, su pokazala da je većina osoba stvorila antitela u prvih 15 dana nakon infekcije (preko 153 osobe od ukupno 160).

Korišćen je drugi test da bi se utvrdilo da li ova antitela imaju sposobnost neutralisanja virusa.

Rezultati su pokazali da je 28 dana nakon pojave simptoma, 98% pacijenata razvilo neutrališuća antitela. 

Ovi rezultati predstavljaju dobru vest za naredne strategije koje se odnose na vakcinaciju.

27/05/2020 10:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments