Brisanje antivakserskih naloga

11/08/2021 12:53

Brisanje antivakserskih naloga

Kompanija Fejsbuk saopštila je da su stotine naloga izbrisani, a koji su bili u vei sa antivakserskom kampanjom koja se radi iz Rusije. Objave sa spornih naloga bile su usmerene ka Indiji, Latinskoj Americi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Iz kompanije su naveli da su korisnici profila pokušali da angažuju “influensere kako bi širili lažne informacije i narušili poverenje javnosti u određene vakcine protiv Kovida-19”. U saopštenju piše i o “koordiniranom neautentičnom ponašanju”. Prema tom izveštaju, Fejsbuk je  pronašao veze između naloga i neuspešne kampanje dezinformacija marketinške agencije Fazze, koja je deo ruske kompanije AdNow.

A pre samo 30 dana BBC Trending je izvestio da je Fazze ponudila uticajnim ljudima da šire lažne tvrdnje o rizicima povezanih sa vakcinom Fajzer. Ali, to nije bilo samo jednom, to je bio drugi talas pokušaja da se uruši reputacija zapadnih vakcina. A u novembru 2020. ista agencija je pokušala lažno da predstavi vakcinu AstraZeneka kao opasnom.

Marketinški “stručnjaci” su postovali mim sa scenama iz filmova Planeta majmuna kako bi dočarali da će vakcina ljude pretvoriti u majmune, jer se u vakcini nalazi bezopasan adenovirus šimpanzi. Takve objave su se pojavile na Fejsbuku u Indiji gotovo u isto vreme kada je tamošnja vlada raspravljala o hitnom odobrenju za vakcinu AstraZeneka.

pročitajte još i: Lažne vakcine i licemerje u vreme pandemije

Istovremeno, uklonjeno je i 65 Fejsbuk i 243 Instagram naloga zbog kršenja politike protiv stranog mešanja. Ben Nimo, šef FB obaveštajne službe objasnio je da je sporni sadržaj postavljen na nekoliko foruma, a zatim se širio po drugim platformama i to na njih 10. Prema izveštaju, linkove je delilo nekoliko uticajnih osoba na Instagramu.

Kompanija, kako kažu, radi sve kako bi sprečila slične kampanje i širenje dezinformacija, ali su primetili traljavu praksu, poput mešanje jezika, kao što je bilo sa mimom na hindu jeziku i pratećih heštegova na portugalskom. Epilog priče u vezi sa agencijom Fazze jeste da se ista gasi. To je rekao direktor britanske kompanije AdNow za BBC. Fejsbuk je još dodao i da je Fazze trenutno banovan na njihovoj platformi.

Više o svemu ovome pogledajte OVDE

11/08/2021 12:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments