Ispred Vlade Srbije završena protestna šetnja prosvetara

22/12/2014 15:34

Ispred Vlade Srbije završena protestna šetnja prosvetara

Na danas održanoj protestnoj šetnji na beogradskom Trgu Nikole Pašića, kao i u nekoliko gradova u Srbiji, prosvetari su poručli da đaci neće dobiti zaključene ocene u knjižicama na kraju polugodišta.

– Članovi četiri reprezentativna sindikata neće zaključiti ocene đacima na kraju prvog polugodišta jer će bojkotovati sednice odeljenskih veća – rekao je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević i dodao da će učenici znati svoje ocene iz svakog predmeta, ali da one neće biti upisane u knjižice.

Prema podacima Ministarstva prosvete, delimična ili potpuna obustava nastave organizovana je u 12 odsto škola, što je 212 od ukupno 1.768 osnovnih i srednjih škola u Srbiji, a u 35 odsto škola nastavnici, ili deo nastavnika, štrajkuju smanjenjem trajanja časova na 30 minuta.

Redovna nastava odvija se u 90 odsto škola u Srbiji, a u više od polovine njih nema ni štrajka ni skraćenja časova.

U otvorenom pismu prosvetnih radnika Srbije upućenom ministru Verbiću piše da je ” položaj prosvetnih radnika neodrživ”, a prosvetari su na to dodali i “štrajk i protest su ostali jedini način da skrenemo pažnju na važnost i značaj poboljšanja materijalnog položaja prosvetnih radnika”.

Pored otvorenog pisma ministru, prosvetni radnici na ovaj način obratili su se i roditeljima i široj javnosti rečima – “ŽELIMO SVE najbolje NAŠOJ DECI! “ i obrazloženjem za štrajk koji traje već pet nedelja, a sa zahvaljivanjem na strpljenju kako roditelja, tako i medija i šire javnosti, u izdržavanju posledica nesporazuma između njih (prosvetara) i Vlade Srbije završili su obraćanje.

22/12/2014 15:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments