Da li će novi Sonyjev senzor kamere zameniti Samsungov u novoj Xiaomijevoj perjanici?

02/04/2022 11:16

Da li će novi Sonyjev senzor kamere zameniti Samsungov u novoj Xiaomijevoj perjanici?

Novi izveštaj sugeriše da bi najnoviji Sonyjev senzor kamere od 1 inča mogao biti prisutan u predstojećem Xiaomijevom vodećem modelu.

Nove glasine sugerišu da bi kineski proizvođač pametnih mobilnih telefona, Xiaomi, mogao da zameni Samsung na mestu dobavljača senzora za kameru, odlučujući se za Sonyjev najnoviji senzor od 1 inča u svom najnovijem vodećem telefonu.

Xiaomi je dakle po svemu sudeći odustao od Samsungovog senzora u korist Sony Exmor IMX800 u svojoj perjanici, još uvek neoficijelnom ali očekivanom Xiaomi 12 Ultra. Iako Sony tek treba da najavi IMX800, procurele specifikacije otkrivaju da bi senzor trebalo da nudi rezoluciju od 50 megapiksela pri veličini od 1/1,1 inča.

Sve ovo proizilazi iz izveštaja koji je podeljen putem Digital Chat Stationa, preko Weiboa, u kojem se detaljno opisuje predstojeći Sonyjev senzor, koji je predat proizvođačima na testiranje. U skladu s dosadašnjim glasinama, prati se senzor od 1 inča koji se nalazi u Soni Xperia Pro-I, nadmašujući Samsungov 50MP 1/1.12″ GN2.

Prethodne spekulacije su se odnosile na to da će Xiaomi 12 Ultra imati Samsung Isocell GN5 senzor, s rezolucijom od 50 MP. Iako nije utvrđeno da li će Sony biti jedini dobavljač senzora za ovaj telefon, budući da su prethodni modeli koristili različite senzore za svaku komponentu kamere, koje su obezbeđivali i Samsung i Sony.

Primera radi, senzori kamere korišćeni na njegovom prethodniku, Xiaomi 12 Pro, uključuju Sonyjev 50MP IMX707 1/1,28-inčni senzor na primarnom snimaču i Samsung Isocell JN1 senzore (veličine 1/2,76 inča) koji su korišćeni za dodatni telefoto i ultraširoke kamere.

Nešto stariji Xiaomi Mi 11 Ultra koristi Samsung ISOCELL GN2 50MP senzor, i zapravo je bio prvi pametni telefon na svetu koji je koristio Samsungovo GN2 senzorsko rešenje.

U međuvremenu su potvrđene dodatne glasine da će kamere Xiaomi 12 Ultra zadržati rezolucije od 50MP i 48MP, ali je verovatno da bi kompanija ipak mogla da uvede buduću nadogradnju hardvera.

Prošlog meseca se pojavio izveštaj da je Xiaomi naveo da 2206 broj modela Xiaomi 12 Ultra odgovara datumu juna 2022. godine, a da se telefoni lansiraju mesec dana kasnije, što znači da vrlo verovatno možemo očekivati da ćemo videti lansiranje perjanice videti u julu.

02/04/2022 11:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments