Dva sindikata prosvetara nastavljaju štrajk

16/02/2015 17:41

Dva sindikata prosvetara nastavljaju štrajk

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije nije potpisala Sporazum o rešavanju spornih pitanja u prosveti, koji je sastavila Vlada Srbije.

Prema rečima potparolke Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sporazum nije potpisan jer ne postoji gaancija da će biti i sproveden, zbog čega se i štrajk nastavlja.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije prihvatila je kolektivni ugovor za zaposlene u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika i spremni su da ga potpišu, ali traže od Vlade Srbije da se pruži garancija da će sve biti i ispunjeno.

Pored Unije sindikata posvetnih radnika Srbije, ni Sindikat radnika u prosveti Srbije nije potpisao Sporazum sa Vladom.

Sindikati koji su 11. februara potpisali Sporazum (Sindikat obrazovanja Srbije i GSPRS “Nezavisnost”) najavili su normalizaciju nastave u školama članicama od 18. februara.

Prosvetni radnici zahtevaju od Vlade Srbije da se uvedu platne grupe i platni razredi u javnim sektoru. Na ovaj način uspostviće se pravedan odnos plata, shodno svim nivoima obrazovanja i u skladu sa odgovornošću posla, naveo je ministar prosvete Srđan Vebić.

“Donošenje Zakona o platama koji će regulisati odnose između zarada, od prioritetnog je značaja za Vladu Srbije, a posebno za prosvetu zbog toga što su u ovom resoru u proseku najobrazovaniji ljudi”, rekao ministar Verbić.

Izvor: Tanjug

16/02/2015 17:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments