Nužna standardizacija ćiriličnog pisma

14/01/2015 16:43

Nužna standardizacija ćiriličnog pisma

Od koga zavisi kako će deca pisati? Ko će ih naučiti šta je pravilno?

S obzirom na to da se od bukvara do bukvara i od škole do škole razlikuju slova koja uče prvaci, Ministarstvo prosvete i nauke zatražilo je od SANU da se pismo standardizuje.

U zahtevu koji je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, traženo je da se naprave jedinstveni ćirilični grafemi koji će biti isti u svim bukvarima.

Iz Srpske akademije nauka i umetnosti kažu da znaju za ovaj problem, ali da zahtev Ministarstva mora da odobri Odbor za standardizaciju srpskog jezika, kao najmerodavnije stručno telo po pitanju jezika i pisma.

Međutim, Odbor za standardizaciju srpskog jezika postoji samo “na papiru”, ali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nudi rešenje za to.

– Ako ne bude drugog rešenja, formiraćemo radnu grupu. Važno je samo da ovaj posao bude završen – rekla je pomoćnica ministra prosvete dr Zorana Lužanin.

-Uskoro treba da bude završen novi zakon o udžbenicima, pa će biti uvedeni i novi standardi udžbenika. Zbog toga mora da postoji jedinstveno pismo. Sada je problem što izdavači koriste različite softvere, mnogi imaju rusku ćirilicu umesto srpske, pa se ista slova razlikuju. Otišli smo predaleko u tom šarenilu i hitno moramo da ga rešimo – dodala je Lužanin.

Saveza vojvođanskih učitelja ponovo je skrenuo pažnju na problem koji, kako oni kažu, nije rešen još od 2004. godine, kada su prvi put pokrenuli rešavanje.

Vera Stojšić Gašparovski iz Udruženja vojvođanskih učitelja rekla je da je “nedopustivo i krajnje neodgovorno da još nemamo zvanično standardizovano bukvarsko pismo”.

– Savez učitelja Srbije je još 2004. okupio radnu grupu i na kraju su postignuti dogovori o standardizaciji bukvarskog pisma. Sve je predato ministru prosvete, ali je i ostalo na tome do danas. Ponovo smo 2007. godine od Ministarstva prosvete tražili standardizaciju, ali ništa nije urađeno – rekla je Gašparski.

14/01/2015 16:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments