Ovako izgledaju školske uniforme!

12/09/2017 13:06

Ovako izgledaju školske uniforme!

Uprkos negodovanju jednog dela javnosti, kako je navedeno u Ministarstvu prosvete, đačke uniforme stigle su jedan deo škola u Srbiji.

Na poziv Ministarstva uniforme je dizajnirala i donirala dizajnerka Dragana Ognjenović. “Sa velikim zadovoljstvom i radošću, prihvatila sam poziv Ministarstva da osmislim dizajn školskih uniformi u savremenoj vremenu i pretvorim ga u stvarne i realne uniforme”, rekla je Ognjenović.

“Jedna od mogućih ideja za dizajn školskih uniformi načinjena je na osnovu istraživanja i praćenja diskusija o uvođenju školskih uniformi u Srbiji, kao i u Evropi i šire. Na osnovu toga je nastao predlog školske uniforme koja je dizajnirana i proizvedena u Srbiji u kapacitetima srpske tekstilne industrije. Broj kombinacija je ogroman jer mašta dece, nastavnika i roditelja može da stvori bezbroj kombinacija”, naglasila je dizajnerka.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da đačke uniforme smanjuju uticaj socijalnih razlika na ponašanje učenika, a kod dece razvijaju kolektivni duh i osećaj pripadnosti školi. “To je prvi korak da decu motivišemo da se takmiče u znanjima i talentima, a ne modi i statusu. U školi svi moraju da se ponašaju pristojno i poštuju instituciju koja je osim obrazovne i vaspitna. Uvođenje uniformi je upravo uvođenje reda u školama”, poručio je ministar. On je dodao da se nada da će u svim osnovnim školama deca nositi uniforme i da je Ministarstvo ponudilo sve vrste pomoći.

Đačke uniforme odavno su deo obrazovnih sistema mnogih država, poput Velike Britanije, Japana i Kine. One su deo svih svetski prestižnih škola, kako državnih tako i privatnih. Više od u 50 odsto osnovnih škola u Srbiji učenici, roditelji i nastavnici podržali su uvođenje đačkih uniformi u obrazovni sistem.

Izvor: mpn.gov.rs

Foto: mpn.gov.rs

12/09/2017 13:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments