Kako se uči srpski: Priručnik za Špance

19/11/2014 13:08

Kako se uči srpski: Priručnik za Špance

Migel Rodriges Anredu, Španac koji živi i radi u Beogradu, odlučio je da napravi duhoviti “priručnik” za sve svoje sunarodnike koji imaju želju da nauče srpski jezik.

Migel svoje “učenike” upozorava da, ukoliko žele da nauče srpski, neće im biti lako. Svaki nivo znanja jezika donosi nove probleme u razgovoru sa Srbima, koji su, kako opisuje, šaljivi, dovitljivi i direktni, a nikada ne propuštaju priliku da daju komentar na izgovor stranca koji se trudi da se stopi s masom.

Prvi nivo: “Nemaš pojma” iliti “Super pričaš srpski”

Migel kaže da je ovo trenutak kad stranac shvati da pred sobom ima more gramatičkih oblika, a sagovornici ga ohrabruju govoreći mu “Super pričaš srpski”. Zatim dolaze problemi sa glagolima, poput nerazlikovanja glagola sličnih glagola sa vrlo različitim konotacijama, mešanjem rodova i drugim zavrzlamama… Na ovom nivou stranac najviše koristi i najbolje poznaje reč “dobro”, koju može da koristi i kada ništa ne razume… Kada iskoristi neku psovku, svi se slatko nasmeju.

Drugi nivo: “Da li si Grg” iliti “Mnogo si sladak”

Na drugom nivou se već uče komplikovanije stvari poput zamenica, rodova, brojeva i padeža. Na ovom nivou nije ni bitno šta stranac izgovara, jer će sagovornici više slušati izgovor nego reči.

Treći nivo: “Odakle si?” iliti “Otkud ti ovde?”

Kad dođete do ovog nivoa, ljudi se već pitaju zašto ste i dalje tu i zašto bi neko želeo da živi u Srbiji…a vi ste zapravo oduševljeni tom pomisli.
Otkrivaju se posebne reči za sve rođake, a i polako se stiču i uzrečice i poštapalice.

Četvrti nivo: “Naš si?” iliti “Iz dijaspore, a?”

Taman kad dođete do tog nivoa da pomislite da ste se stopili, shvatite da još uvek nije dovoljno.

Tada vam Srbi govore: “Sad si kao Srbin, ali ipak nisi. Razumeš? Nije isto da li si Srbin ili nisi. Ne znam da li razumeš šta hoću da kažem… Postoji razlika.”

Kada izgovorite neku psovku, više se niko ne smeje, već vas smatraju za “seljačinu”, a kada otkriju da ste stranac, opraštaju vam, jer nije isto da li ste Srbin ili ne.

Diploma

Nakon nekoliko godina učenja jezika, pomislite da ste ga usavršili, a onda dođe neki stranac i kaže vam kako “super pričate srpski”, i sve pada u vodu. Tada kreće da vam objašnjava kako se pravilno nameštaju usta za izgovor glasa “Č”, a vi ironično klimate glavom…

Izvor: Mondo, Fejsbuk

19/11/2014 13:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments