Odbrana i zaštita ponovo u školama

06/03/2019 13:25

Odbrana i zaštita ponovo u školama

Nakon 27 godina pauze u srednjim školama će ponovo biti obrađivane teme iz oblasti Odbrana i bezbednost.

Srednjim školama širom Srbije Ministartsvo prosvete uputilo je dopis u kojem ih obaveštava da bi tokom drugog polugodišta đacima trebalo da održe dva časa posvećena odbrani, civilnoj zaštiti i reagovanju u toku prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda, piše Politika.

Nastava je predviđena za sve završne razrede, a počela je i u školama u Zrenjaninu. Prvi čas je održan u zrenjaninskoj Tehničkoj školi.

Konsultatni u nastavi će biti oficiri iz Ministarstva odbrane. Tamo gde je potrebno angažovaće se i rezervne vojne starešine. Predviđeno je da jedan čas učenici posete tehničko – taktički zbor koji organizuje najbliža jedinica Vojske Srbije.

Nastava u srednjim školama: Odbrana i zaštita

Nastava se održava na osnovu Zakona o vojnoj radnoj i materijalnoj obavezi, kao i inicijative Ministarstva odbrane za uvođenje određenih sadržaja obuke u školski sistem.

Kako navode mediji, tokom jedne školske godine na četiri časa odeljenskog starešinstva razredni starešina fakultativno će obrađivati 11 tema, za šta može angažovati i goste iz Ministarstva odbrane.

Navodi se i da su neke od tema koje će đaci obrađivati, uloga Vojske Srbije u sistemu odbrane zemlje, kako se postaje profesionalni vojnik, vojna obaveza u Srbiji, teme iz oblasti civilne zaštite.

Inicijativu za uvođenje obuke o odbrani i civilnoj zaštiti u školski sistem pokrenulo je Ministarstvo odbrane.

Izvor: www.zrenjaninski.com, jugmedia.rs

06/03/2019 13:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments