Digitalni kovid sertifikati od 1. jula

09/06/2021 21:50

Digitalni kovid sertifikati od 1. jula

Digitalni kovid sertifikati EU radi lakšeg  putovanja unutar EU počeće da se primenjuju od 01. jula 2021. To je danas podržao Evropski parlament, a što za cilj ima i ekonomski oporavak država EU. Ovaj dokument važiće 12 meseci. Kako je saopšteno iz EP, dokumentom će biti potvrđeno da je vlasnik istog vakcinisan protiv kovida-19, odnosno da je nedavno imao negativan rezultat testa ili da se oporavio od infekcije.

Države članice će ove sertifikate izdavati besplatno i biće dostupni u digitalnom ili papirnom formatu i imaće QR kod. Kako dalje navode u saopštenju, ovaj zajednički stav članica doprineće da sertifikati budu “interoperabilni i proverljivi širom Evropske unije, a sprečiće prevare i falsifikovanje”. Međutim, ovo neće biti preduslov za slobodno kretanje i neće se smatrati putnom ispravom.

Poslanici u EP su se usaglasili da države EU “neće moći da nameću dodatna ograničenja putovanja nosiocima sertifikata poput karantina, samoizolacije ili testiranja ukoliko nisu neophodni i proporcionalni radi zaštite javnog zdravlja”.

Evropska komisija je na zahtev EP, obećala da će “mobilizovati 100 miliona evra u okviru Instrumenta za hitnu podršku kako bi države članice mogle da kupe testove za izdavanje EU digitalnih kovid sertifikata o testiranju”. Dalje se još kaže i da će sve države EU morati da prihvate potvrde o vakcinaciji izdate u drugim zemljama članicama i to za sve koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA).

A građani Srbije od danas mogu da uđu i u Francusku, pod uslovom da su revakcinisani najmanje 14 dana pre putovanja. Vakcine koje se priznaju su Fajzer i AstraZeneka. Međutim i uz ovaj ispunjen uslov, vakcinisani građani će morati da imaju negativan PCR ili antigenski test prilikom ulaska u Francusku.

Oni koji nisu vakcinisani, odnosno revakcinisani, u Francusku mogu da uđu jedino ako prilože dokaz o regulisanom boravku u Francuskoj ili nekoj od zemalja EU. Ovih ograničenja oslobođeni su nosioci studentskih ili vize za duži boravak, zdravstveni radnici ili istraživači, koji putuju posla radi. Od ograničenja su oslobođeni i zaposleni u sektoru transporta, vlasnici diplomatskih ili službenih pasoša i oni koji Francusku koriste kao tranzit, najduže do 24 časa.

Francuske vlasti mogu nasumično potvrgnuti testiranju osobe koja ulazi u tu državu. Takođe, negativan PCR ili antigenski test obavezan je za nevakcinisane državljane Srbije.

09/06/2021 21:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments