Počela letnja sezona?

26/05/2021 12:43

Počela letnja sezona?

Turisti iz Srbije koji budu prolazili kroz Severnu Makedoniju u periodu između 15. juna i 15. jula neće plaćati putarine toj državi. Kako je saopštila makedonska vlada,  obezbedili su oko 200.000 elektronskih karata za putarinu koje će  podeliti našim građanima.

Ove kartice, čija je vrednost oko 2,8 miliona evra biće deljene na graničnom prelazu Tabanovce. Ovim gestom Vlada Severne Makedonije želi da se zahvali Srbiji za pomoć koja im je upućena odavde tokom vakcinacije protiv koronavirusa.

A, građani Srbije moći će da putuju u Sloveniju uz sertifikat o vakcinaciji. Naime, dve države, Srbija i Slovenija postigle su dogovor o slobodnom putovanju uz pomenuti dokument. Tu privilegiju imaće vakcinisanim građanima Srbije i Slovenije.

Jutros je i Grčka primila prve turiste iz Srbije. Kako prenose mediji, oba ulaza u tu zemlju: iz Bugarske i iz Severne Makedonije rade punim kapacitetom. Na graničnim prelazima se ne čeka dugo, ukoliko putnici imaju tražena dokumenta, kao što su Personalni lokacijski formular koji čine lični podaci, podatak o vakcinaciji ili PCR  test, mesto i dužinu boravka i granični prelaz. Ovaj obrazac se preuzima sa sajta grčke ambasade. Dalje navode i da se dan pre puta dobija onlajn potvrda sa kojom se prelazi granica, kao i da deci do pet godina nije potreban PCR test, ali je svima osiguranje obavezno.

Što se mera tiče, na plažama su postavljeni suncobrani koji su udaljeni jedan od drugog četiri metra. Maske na plaži nisu obavezne, ali jesu u  ugostiteljskim objektima, samoposlugama i radnjama. Ukoliko se neko razboli, zaraženi član porodice će se lečiti o trošku vlade Grčke. Takođe, pojedini  hoteli su pretvoreni u karantine.

Putovanje kroz Grčku moguće je samo ukoliko turista ima obezbeđen smeštaj u mestu u koje ide, ali i potvrdu kojom to dokazuje. Putovanja su moguća i trajektom, s tim što se pre svakog ukrcavanja mora popuniti izjava koja sadrži informacije o vakcinisanju ili PCR testu. Što se cena tiče, upućeni tvrde da se iste za hranu i piće nisu menjale, te su iste kao i predhodne godine. Cene smeštaja variraju, a očekuje se da će najviše biti u “špicu” od 20. jula do 20. avgusta.

26/05/2021 12:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments