Danas potpuna obustava rada i protestne šetnje prosvetara

22/12/2014 10:17

Danas potpuna obustava rada i protestne šetnje prosvetara

Sindikati prosvete danas obustavljaju nastavu u školama i organizuju protestnu šetnju do vlade. Oko 12.30 časova prosvetari će biti na trgovima isped školskih uprava svih većih gradova, kao i na beogradskom Trgu Nikole Pašića, odakle će prošetati do Ministarstva prosvete i vlade.

Prva obustava nasave u štrajku prosvetara, koji traje pet nedelja, bila je 22. oktobra. Potparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna

Janković Tanjugu je rekla da se pregovori sa vladom skoro nisu ni pomerili sa početne tačke.

– Smatramo da je nedopustivo da prosvetni radnici budu daleko ispod republičkog proseka a da javne službe i javna preduzeća budu daleko iznad, a znamo da kod nas radi 70 odsto visokoobrazovanih ljudi – rekla je Janković.

Prosvetari ne odustaju od zahteva da se plata u prosveti izuzme sa spiska smanjenja.

U protestne šetnje okupiće se prosvetni radnici i u Kragujevcu, Kraljevu, Zrenjaninu, Nišu.

Ministar prosvete Srđan Verbić za potpunu obustavu nastave u pojedinim školama kaže da je neodgovoran potez od strane sindikata i da će direktori škola, u kojima je obustavljen rad, snositi odgovornost.

– Ja ne želim da razmišaljm o scenariju u kojem neko ne zakjučuje ocene. Škola postoji zbog đaka. To znači da ne možemo da tolerišemo da bilo ko ne zaključi ocene – rekao je ministar Verbić za RTS.

Pored toga što smatra da je ovakav štrajk neodgovoran, ministar Verbić navodi da je obustava rada nezakonita.

Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju predviđaju da “nastavnici, odnosno stručni saradnici u školi ostvaruju pravo na štrajk, pod uslovom da obezbede minimum procesa rada škole” u trajanju od “30 minuta po času u okviru dnevnog rasporeda i obavljanje ispita, a za stručnog saradnika 20 časova rada nedeljno”.

Prema ovom zakonu, ako nastavnici, odnosno stručni saradnici škole učestvuju u štrajku ne obezbeđujući minimum procesa rada, direktor škole pokreće disiplinski postupak.

22/12/2014 10:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments