Novo istraživanje ukazuje na to da korona virus preferira određenu vrstu klime

27/05/2020 11:13

Novo istraživanje ukazuje na to da korona virus preferira određenu vrstu klime

Preko polovine potvrđenih slučajeva zaraženih korona virusom potiče iz područja u kojima je temperatura vazduha bila između 5 i 15 stepeni Celzijusa, konstatovala je grupa kineskih naučnika. 

Ovi istraživači su pokušali da dobiju više informacija koje se odnose na uslove sredine u kojima SARS – CoV-2 može preživeti, u nameri da razumeju obrazac širenja virusa na svetskom nivou.

Stručnjaci su proučavali uticaj spoljašnje temperature na globalno širenje COVID-19.

Povezanost broja zaraženih na dnevnom nivou i meteoroloških uslova, među kojima su temperatura i vlažnost, je proučavana na osnovu informacija u vezi sa oko 3,75 miliona potvrđenih slučajeva, u 185 zemalja i regija, u periodu 21. januar – 6. maj.

Istraživači su konstatovali da je u zonama sa temperaturom između 5 i 15 stepeni Celzijusa, zabeleženo 60% potvrđenih slučajeva infekcije korona virusom. Oko 73,8% potvrđenih slučajeva je koncentrisano u regijama sa apsolutnom vlažnošću vazduha između 3 i 10 grama po kubnom metru.

Konstatacije ukazuju na činjenicu da SARS-CoV-2 se širio na veće nadmorske visine i na to da postoji optimalna klimatska zona u kojoj je koncentracija SARS-CoV-2 bila značajno veća u okruženju i na površini objekata.

Širenje žarišta COVID-19 je uslovljeno većim brojem faktora. Grupa naučnika je proučavala prirodne faktore koji su uticali na pandemiju.

Naučnici upozoravaju da se pandemija može širiti ciklično, a žarišta se mogu reaktivirati u većim gradovima na jesen.

27/05/2020 11:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments