Bakterije koje pretvaraju CO2 u vredne hemikalije za gorivo, tkanine i kozmetiku

22/02/2022 16:57

Bakterije koje pretvaraju CO2 u vredne hemikalije za gorivo, tkanine i kozmetiku

Ove konstruisane bakterije pretvaraju uhvaćeni ugljen-dioksid u vredne hemikalije za gorivo, tkanine i kozmetiku, što može da donese brojne dobrobiti. Projektovane bakterije kadre su da pretvore ugljenični otpad u vredne hemikalije.

Bakterije su poznate po tome što razgrađuju laktozu za proizvodnju jogurta i šećera za pravljenje piva. Sada su istraživači predvođeni Nortvestern univerzitetom i LanzaTechom iskoristili bakterije u cilju razbijanja emitovanog ugljen-dioksida, kako bi napravili vredne industrijske hemikalije.

U novoj pilot studiji, istraživači su odabrali, konstruisali i optimizovali soj bakterija, a zatim su uspešno demonstrirali njegovu sposobnost da pretvori CO2 u aceton i izopropanol (IPA).

Ne samo da ovaj novi proces fermentacije gasa uklanja gasove s efektom staklene bašte iz atmosfere, već takođe izbegava korišćenje fosilnih goriva, koja su obično neophodna za proizvodnju acetona i IPA-e. Nakon analize životnog ciklusa, tim je otkrio da ova platforma s negativnim uticajem na ugljenik može smanjiti emisije gasova staklene bašte za 160% u poređenju sa konvencionalnim procesima, u slučaju da bude široko prihvaćena.

Studija je objavljena juče (21. februara 2022.) u časopisu Nature Biotechnology.

„Ubrzana klimatska kriza, u kombinaciji s brzim rastom stanovništva, predstavlja neke od najhitnijih izazova za čovečanstvo, a svi su povezani s nesmanjenim oslobađanjem i akumulacijom CO2 u celoj biosferi“, rekao je Majkl Dževet iz Nortvesterna, viši koautor studije. „Iskoristivši našu sposobnost za udruživanje s biologijom, s ciljem da napravimo ono što je potrebno, gde i kada je potrebno, na održivoj i obnovljivoj osnovi, možemo početi da koristimo prednosti raspoloživog CO2 u cilju transformacije bioekonomije.

Dževet je profesor hemijskog i biološkog inženjeringa Voltera P. Marfija na Školi inženjeringa MekKormik Nortvestern i direktor Centra za sintetičku biologiju. On je zajedno vodio studiju sa Mihaelom Kepkeom i Čing Liangom iz LanzaTecha.

Neophodne industrijske hemikalije, aceton i IPA, nalaze se skoro svuda, a njihovo kombinovano globalno tržište premašuje vrednost od 10 milijardi dolara. Široko korišćena kao dezinfekciono sredstvo i antiseptik, IPA je osnova za jednu od dve formule za dezinfekciju koje preporučuje Svetska zdravstvena organizacija, a koje su veoma efikasne u ubijanju virusa SARS-CoV-2. Aceton, s druge strane, je rastvarač za mnoge plastike i sintetička vlakna, razređivač za poliestersku smolu, i sredstvo za čišćenje alata u uklanjanje laka za nokte.

Iako su ove hemikalije neverovatno korisne, one se proizvode iz fosilnih resursa, što dovodi do emisije CO2, doprinoseći na taj način globalnom zagrevanju.

Da bi proizvodili ove hemikalije na održiviji način, istraživači su razvili novi proces fermentacije gasa. Počeli su sa Clostridium autoethanogenum, anaerobnom bakterijom napravljenom u LanzaTechu. Zatim su koristili alate za sintetičku biologiju radi reprogramiranja bakterije s ciljem da fermentira CO2 i napravi aceton i IPA-u.

„Ove inovacije, vođene strategijama bez ćelija, koje su vodile i inženjering sojeva i optimizaciju usputnih enzima, ubrzale su vreme do proizvodnje za više od godinu dana“, rekao je Dževet.

Timovi Nortvesterna i LanzaTecha veruju da će se razvijeni sojevi i proces fermentacije prevesti u industrijski prihvatljiv obim. Ovaj pristup bi takođe potencijalno mogao da se primeni za stvaranje modernizovanih procesa za generisanje drugih vrednih hemikalija.

„Ovo otkriće je veliki korak napred u izbegavanju klimatske katastrofe“, rekla je Dženifer Holmgren, generalna direktorka kompanije LanzaTech. „Danas, većina naših robnih hemikalija potiče isključivo iz fosilnih resursa kao što su nafta, prirodni gas ili ugalj. Aceton i IPA su dva primera s kombinovanim globalnim tržištem vrednim više od 10 milijardi dolara. S razvijenom primenom acetona i IPA-e ubrzaće se razvoj drugih novih proizvoda, zatvaranjem ugljeničnog ciklusa za njihovu upotrebu u okviru više industrija.”

22/02/2022 16:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments