Onlajn nastava: O čemu se trenutno najviše govori?

13/04/2020 14:04

Onlajn nastava: O čemu se trenutno najviše govori?

Pored pohvala o brzoj organizovanosti onlajn nastave za školarce, provlači se polemika u vezi sa navodnim većim obavezama i prohtevima koji se tiču zadataka koja deca moraju da šalju.

Pored diskutabilne koncentracije koja je otežana u radu od kuće, a o kojoj smo pisali, roditelji i pojedini nastavnici se slažu da bi trebalo umanjiti prohteve.

Šta to znači?

Na početku su to bila samo dva predmeta, srpski i matematika, a sada ih je uvedeno više, čak i fizičko. Neretko se aktivnosti snimaju i šalju i iz ovog predmeta.

Deca su dužna da prate i beleže, a posle, preko platformi, dobijaju lekcije i domaće zadatke koje moraju da šalju. Ovo povlači za sobom velike obaveze u tri smera: od dece, preko roditelja do nastavnika, koji moraju da pripremaju nastavu i da se prilagode novom načinu predavanja i komunikacije.

O nastavi na daljinu priča se i u tom pravcu da je neizostavno da im nastavnik/ca objasne kontekst, jer je o nepoznatom teže učiti samostalno.

Navode se dve važne stavke:

  • Učenje ne bi trebalo prebaciti u većem delu roditeljima. 

Dakle, potrebno je omogućiti dovoljno objašnjenja i materijala koji će olakšati detetu da pristupi materiji samostalno u onolikoj meri u kojoj to ne iziskuje preopterećenje.

  • Trebalo bi razlikovati bitno i manje bitno.

Dakle, trebalo bi pružiti uvid na različite izvore gde bi dete moglo dodatno da istraži, kako bi mu više objašnjenja i primera olakšalo u tome šta je zaista važno, a ono manje bitno ne bi oduzimalo vreme.

U regionu, tačnije u Hrvatskoj, preporučeno je da bi za učenike razredne nastave trebalo pet sati učenja, što uključuje učenje i praćenje nastave, za učenike predmetne nastave šest sati, za srednjoškolce sedam, a za maturante osam sati na dan.

Bilo kako bilo, iako se bliži mesec dana od ovakvog načina rada u Republici Srbiji, ono je i dalje novo i za nastavnike, i za decu, pa i za roditelje. 

Važno je spomenuti da pojedini roditelji rade i u toku vanredne situacije, neki od kuće, a neki na svom radnom mestu, pa bi za sve tri strane bilo olakšavajuće kada ne bi dolazilo do nepotrebnih pritisaka.

Razumevanje, strpljenje i saradnja u ovoj situaciji su ključ.

13/04/2020 14:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments