Osmaci mogu da se pripremaju za završni ispit – zbirke su spremne

15/01/2015 15:40

Osmaci mogu da se pripremaju za završni ispit – zbirke su spremne

Od ponedeljka 19. januara moći će da se kupe zbirke za pripremu završnog ispita koji će osmaci polagati na kraju osnovne škole.

Zbirka iz srpskog (maternjeg) jezika, iz matematike i kombinovani test ukupno koštaju 600 dinara (zbirka za srpski/maternji košta 270 dinara, za matematiku 170, a kombinovani test 160 dinara).

Ove zbirke mogu se kupiti u knjižarama Prosvetnog pregleda, Zavoda za udžbenike, Službenog glasnika ili poručiti preko škole, a objavljene su od strane Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Prosvetnog pregleda.

Zbirke iz maternjeg jezika odštampane su na sedam jezika nacionalnih manjina (albanskom, bugarskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom i hrvatskom). Kombinovani test, koji će takođe biti štampan na jezicima nacionalnih manjina, sadrži zadatke iz geografije, istorije, biologije, hemije i fizike.

Zadaci koji se nalaze u zbirkama (a ima ih 450 u svakoj knjizi) biće kategorizovani u tri grupe prema nivoima postignuća – osnovni, srednji i napredni nivo.

Ove zbirke omogućiće osmacima da samostalno vežbaju i proveravaju svoje znanje, jer se na kraju zbirke nalaze rešenja svih zadataka, ali i da saznaju kakvi će se zadaci naći pred njima na završom ispitu.

Oko sto nastavnika osnovnih i srednjih škola i fakulteta učesvovalo je u odabiru i izradi zbirki kako bi svi zadaci bili u skladu sa nastavnom praksom.

15/01/2015 15:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments