Festivalsko leto i u Srbiji

16/06/2021 15:15

Festivalsko leto i u Srbiji

Planirani festivali za ovo leto u Srbiji – biće održani. To su danas saopštili Ujedinjeni festivali Srbije, nakon što im je Krizni štab dao saglasnost kojim se hepeninzi mogu realizovati. Saglasnost je data uz napomenu da se moraju obezbediti svi potrebni uslovi koji su u skladu sa bezbednosnim protokolom.

Iz Exit-a navode da su uslove za organizovanje festivali ranije predstavili kroz bezbednosni protokol Safe Events Serbia koji predviđa da se ulazak kontroliše i ograničava na one koji su vakcinisani, imaju antitela nakon preležanog kovida19 ili su negativni na PCR ili imaju antigenski test.

– Protokol je zasnovan na najnovijim naučnim istraživanjima sprovedenim širom Evrope, koja su dokazala da je, uz navedena ograničenja prilikom ulaska na događaje, rizik od širenja zaraze gotovo zanemarljiv, a sami festivali postaju najbezbednija mesta okupljanja u zemlji. Prvo su dozvole dobili festivali koji se održavaju u junu i julu – Arsenal i Exit, dok će ih avgustovski festivali – Lovefest, Beer fest i Nišville – dobiti u najskorijem periodu – navodi se u saopštenju na zvaničnoj web stranici ovog festivala.

saznajte i Da li možemo boje da osetimo?

Kako dalje navode, na ovaj način Srbija će kao i SAD, Belgija, Holandija ili Danska dobiti festivalsko leto. Oni navode i da će se tek pokazati kakve je sve posledice na mentalno zdravlje ostavila pandemija, i nedostatak takvih i sličnih dešavanja, ali do sada su istraživanja pokazala da je depresija povećana za 700 odsto.

– Međutim, saglasnost za održavanje festivala u Srbiji i širom sveta napokon budi optimizam i daje viziju povratka normalnom životu. Ujedinjeni festivali Srbije su uz podršku nacionalne platforme Vlade Srbije – “Srbija stvara”, Ministarstva zdravlja i gradova Beograda i Novog Sada pokrenuli nacionalnu kampanju za vakcinaciju mladih – kažu u saopštenju.

Njihov cilj je bio da pre 21. juna više od 50 odsto punoletnog stanovništva Srbije bude vakcinisano. A prema podacima na osnovu ankete, koju je Exit sproveo među kupcima ulaznica, 64,4 odsto njih je vakcinisano, dok 8,2 odsto ima antitela, što znači da je preko 70 odsto posetilaca imunizovano. Ostali gosti festivala će morati da rade PCR ili brze antigenske testove.

Arsenal Fest 11 biće održan 24, 25. i 26. juna u Kragujevcu, gde će nastupiti Yngwie Malmsteen, Dub FX, Dubioza kolektiv, Riblja čorba, Bajaga i Instruktori, Partibrejkers, Hladno pivo…

Velika proslava 20. godišnjice Exit festivala biće održana od 8. do 11. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi, a svoje nastupe već su potvrdili David Guetta, DJ Snake, Sabaton, Nina Kraviz, Paul Kalkbrenner, Tyga, Solomun, Amelie Lens, Maceo Plex, Denis Sulta, DJ Topic, Robin Schulz, Asaf Avidan, Satori, Boris Brejcha, Honey Dijon, Hot Since 82, Meduza, Paul van Dyk, Artbat, Sheck Wes, Laibach…

Jubilarno 15. izdanje Lovefesta ovog leta biće održano od 5. do 7. avgusta u Vrnjačkoj Banji, a line up predvode Jamie Jones, Loco Dice, Michael Bibi, Anfisa Letyago, Apollonia, Enrico Sangiuliano, Seth Troxler, Palms Trax, kao i Timmy Regisford, koji će na Lovefestu proslaviti tri decenije karijere.

možda vas zanima i: Film o himni otpora i simbolu antifašizma

Nišville Jazz Festival će biti održan od 12. do 15. avgusta na Niškoj tvrđavi, a na festivalu će nastupiti Goran Bregović & Nišville Big Band, The Horny Funk Brothers ft. Hubert Tubbs, Igor Butman Band, Stone Raiders, Uroš Perić & Mambo Stars, Per „Bass Viking“ Mathinsen trio ft. Gary Husmband i Nguyen Le, Kanda, Kodža & Nebojša…

Beogradski festival piva, Beer Fest, biće održan od 19. do 22. avgusta, a Belgrade Music Week od 26. do 29. avgusta, na beogradskom Ušću.

16/06/2021 15:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments