Odbor za obrazovanje usvojio Predlog zakona o dualnom obrazovanju

24/10/2017 09:04

Odbor za obrazovanje usvojio Predlog zakona o dualnom obrazovanju

Predlog zakona o dualnom obrazovanju kao i Predlozi zakona o izmenama i dopunama zakona o predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju usvojeni su na sednici Odbora za obrazovanje na Narodnoj skupštini.

Osnovni cilj ovog zakonskog rešenja jeste da se mladima omogući kvalitet znanja, uz pomoć teorije i prakse u realnom radnom okruženju. ” Na ovaj način učenici stiču i veštinu upravljanja znanjima”, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević i naglasio da je cilj da se deci pruži prilika da biraju između obrazovnih profila koji u sebi sadrže više veština. Kao primer, ministar je naveo  oblast prerade drveta, u kojoj je u profilu operater za izradu nameštaja sadržano više veština, stolar, dekorater, tapetar i modelar.

Program dualnog obrazovanja

Prisustvo učenika u kompanijama određeno je nastavnim planom i programom, a na završnim godinama, ići će na praksu, tri puta nedeljno, ne više od šest sati dnevno. Pored licenciranih instruktora, u procesu prakitčnog prenosa znanja učestvovaće i koordinatori praktične nastave.

U skladu sa Strategijom obrazovanja 2020 i konceptom celoživotnog učenja, učenici koji završe dualne profile imaju pravo na nastavak obrazovanja nakon polaganja stručne mature.

Izvor: mnp.gov.rs

24/10/2017 09:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments