Svetska nedelja dojenja

01/08/2020 11:28

Svetska nedelja dojenja

Ovo je nedelja u kojoj se podsećamo koliko je važno dojenje i da je najzdravija prehrana novorođenčeta majčino mleko. Majke retko doje svoju novorođenčad, a dojenje u javnosti je postalo tabu tema.

Dojenje je „temelj života, poručuju organizatori Svetske nedelje dojenja, koja traje od 1. do 7. avgusta.

„U svetu punom nejednakosti, krize i siromaštva dojenje je temelj životnog zdravljaza bebe i mame“, poručuju iz  Svetske alijanse za dojenje(WABA), globalne mreže koju čine pojedinci i organizacije iz čitavog sveta koji se bave zaštitom , promocijom i podrškom dojenju. WABA ima nekoliko važnih poruka koje želi da pošalje. Jedna od njih je i da dojenje „ sprečava glad i neuhranjenost u svim njihovim formama“.

Svetska nedelja dojenja obeležava se već 26 godina, u više od 170 zemalje sveta, kako bi se unapredilo znanje i podigla svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju u cilju unapređenja zdravlja majke i deteta“,

Dojenje je sem najprirodnije, najadekvatnije i najzravije prehrane odojčeta i veoma bitan ritual povezivanja majke i deteta.

Iako je dojenje „ najvažnija vakcina“ koju beba prima, kako gradi imunitet novorođenčeta bukvalno poput vakcine, jako važan čin- dojenje u javnosti je i dalje tabu tema u većini društava u svetu.

01/08/2020 11:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments