Bogate zemlje moraju ukinuti proizvodnju nafte i gasa do 2034.

25/03/2022 11:31

Bogate zemlje moraju ukinuti proizvodnju nafte i gasa do 2034.

Najsiromašnijim državama treba dati rok do 2050. godine, kaže istraživanje koje ima za cilj da uspostavi pravičan način okončanja ekonomije fosilnih goriva.

Bogate zemlje moraju prekinuti svu proizvodnju nafte i gasa u narednih 12 godina, dok bi najsiromašnijim zemljama trebalo dati rok od 28 godina, kako bi obezbedile pravičan prelazak sa fosilnih goriva, navodi se u studiji.

Izveštaj, koji je predvodio profesor Kevin Anderson iz Tindal centra za istraživanje klimatskih promena na Univerzitetu u Mančesteru, otkrio je da bogate zemlje poput Velike Britanije, SAD i Australije imaju rok do 2034. da zaustave svu proizvodnju nafte i gasa kako bi svetu pružile 50% šansi da spreči razorni klimatski slom, dok bi najsiromašnijim zemljama, koje su takođe u velikoj meri zavisne od fosilnih goriva, trebalo dati rok do 2050.

Anderson je rekao da, iako je sada jasno da mora doći do brzog pomeranja s „ekonomije fosilnih goriva“, neophodno je da se to uradi na fer i pravičan način. „Postoje ogromne razlike u sposobnostima zemalja da prekinu proizvodnju nafte i gasa, istovremeno održavajući ekonomije u životu i obezbeđujući pravednu tranziciju za svoje građane“, rekao je on.

Izveštaj ispituje bogatstvo svake zemlje i koliko je njena ekonomija zavisna od proizvodnje fosilnih goriva. Utvrđeno je da bi mnoge siromašnije zemlje bile ekonomski i politički osakaćene brzim udaljavanjem od nafte i gasa, dok bi bogatije zemlje mogle sebi priuštiti da prekinu proizvodnju fosilnih goriva, i ostanu relativno prosperitetne.

Primera radi, otkriveno je da prihodi od nafte i gasa doprinose 8% američkom BDP-u, ali bez njih bi BDP ove zemlje po glavi stanovnika i dalje bio oko 60.000 dolara (46.000 funti) – drugi najveći u svetu.

U međuvremenu, zemlje kao što su Južni Sudan, Republika Kongo i Gabon, uprkos tome što su mali proizvođači nafte i gasa, imaju malo drugih ekonomskih prihoda i bile bi uništene brzom transformacijom.

Kristijana Figeres, bivša šefica UN za klimu koja je nadgledala samit u Parizu 2015. godine, pozdravila je ove nalaze. „Ova nova studija je pravovremeni podsetnik da sve zemlje moraju brzo da ukinu proizvodnju nafte i gasa, pri čemu one bogate idu najbrže u tom pravcu, istovremeno obezbeđujući pravednu tranziciju za radnike i zajednice koje se na nju oslanjaju.

Nalazi izveštaja dolaze usred obnovljenog fokusa na klimatsku pravdu među grupama civilnog društva i zemljama na globalnom jugu. posebno na prošlogodišnjoj konferenciji Cop26 u Glazgovu.

Međutim, Anderson je upozorio da mnoge bogatije nacije još uvek plaćaju samo na rečima. „Ne vidim da kreatori politike u bogatim delovima sveta shvataju ozbiljno pravičnost“, rekao je on.

Studija, koju je naručio Međunarodni institut za održivi razvoj, kvantifikuje koliko je buduća proizvodnja nafte i gasa u skladu s Pariskim klimatskim ciljem od 1,5 °C zagrevanja, i šta to znači za 88 zemalja odgovornih za 99,97% globalnog snabdevanja naftom i gasom.

Otkriveno je šta je potrebno  za 50% šansi da se globalni porast temperature ograniči na 1,5 °C:

  • 19 zemalja sa „najvećim kapacitetom“, s prosečnim nenaftnim BDP-om po glavi stanovnika većim od 50.000 dolara, moraju prekinuti proizvodnju do 2034. godine, uz smanjenje od 74% do 2030. Ova grupa proizvodi 35% globalne nafte i gasa i uključuje SAD, UK, Norvešku, Kanadu, Australiju i Ujedinjene Arapske Emirate.
  • 14 zemalja „visokog kapaciteta“, sa prosečnim BDP-om bez nafte po glavi stanovnika od skoro 28.000 dolara, moraju da prekinu proizvodnju do 2039. godine, uz smanjenje od 43% do 2030. One proizvode 30% svetske nafte i gasa i uključuju Saudijsku Arabiju, Kuvajt i Kazahstan.
  • Jedanaest zemalja „srednjeg kapaciteta“, s prosečnim BDP-om bez nafte po glavi od 17.000 dolara, mora da prekine proizvodnju do 2043. godine, uz smanjenje od 28% do 2030. One proizvode 11% svetske nafte i gasa i uključuju Kinu, Brazil i Meksiko.
  • Devetnaest zemalja „niskog kapaciteta“ s prosečnim BDP-om bez nafte po stanovniku od 10.000 dolara, mora da okonča proizvodnju do 2045. godine, uz smanjenje od 18% do 2030. One proizvode 13% globalne nafte i gasa i uključuju Indoneziju, Iran i Egipat.
  • Dvadeset pet zemalja s „najnižim kapacitetom“, s prosečnim BDP-om bez nafte po glavi od 3.600 dolara, mora da okonča proizvodnju do 2050. sa smanjenjem od 14% do 2030. One proizvode 11% svetske nafte i gasa i uključuju Irak, Libiju, Angolu i Južni Sudan.

Studija je otkrila da će čak i s ovim vremenskim okvirom siromašnijim zemljama biti potrebna finansijska podrška za tranziciju ako žele da izbegnu masovne ekonomske i političke potrese.

Lidi Nakpil, aktivistkinja za klimatsku pravdu i koordinatorka Pokreta azijskih naroda za dug i razvoj, rekla je: „Brzo, pravedno i pravično povlačenje nafte i gasa je i dalje moguće, s vremenskim okvirima koji su predloženi u ovom izveštaju, sve dok bogate zemlje pružaju značajnu finansijsku, tehničku i političku podršku i poništavaju dug.”

25/03/2022 11:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments