Finske škole izbacuju učenje po predmetima

24/03/2015 14:23

Finske škole izbacuju učenje po predmetima

Finska ima jedan od najboljih obrazovnih sistema u svetu, a u planu je jedna reforma koja će potpuno promeniti dosadašnje poimanje obrazovanja.

Najradikalnija promena obrazovnog sistema u Finskoj podrazumeva ukidanje predmeta, umesto čega će se izučavati fenomeni.

Ova država sa svojim vrhunskim obrazovnim sistemom školuje mlade koji su među prvima u rangiranju PISA.

Veliki deo 16-ogodišnjaka misli da je prevaziđeno učiti po predmetima. Nadležni za obrazovanje u ovoj državi planiraju da poslušaju mlade i učenje po predmetima zamene učenjem fenomena. Na taj način đaci će učiti o jezicima, istoriji, politici i geografiji, a izbeći će se i pitanje – “Šta je poenta ovoga što učimo?”.

Menadžer za razvoj iz Helsinkija Pasi Silander smatra da stari načini obrazovanja nemaju primenu zbog napretka tehnologije.

“Mladi sada koriste kompjutere, uzmite recimo primer banaka, nekada su one imale mnoštvo službenika, a sada veliki deo njihovog posla završavaju mašine”, rekao je Silander.

Novi sistem obrazovanja uticao bi, ne samo na učenike, nego i na nastavnike koji se protive ovim promenama. Novi sistem bi podrazumevao da i oni prošire svoja znanja, s obzirom na to da su specijalizovani za jedan predmet.

“Nastavnici koji bi to prihvatili dobijali bi novčani bonus. Ima škola koje imaju staromodne sisteme koji su funkcionisali u prošlom veku. Sada nam treba nešto novo, nešto što bi bilo primenljivo u 21. veku”, rekla je menadžerka za obrazovanje Marjo Kilonen.

Novi sistem obrazovanja bi, prema njenom mišljenju, mogao da proširi na sve škole u državi do 2020., godine.

Izvor: B92

24/03/2015 14:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments