Nove mere kriznog štaba!

07/10/2020 10:46

Nove mere kriznog štaba!

Na današnjoj sednici Kriznog štaba odlučeno je da svi objekti u Srbiji mogu da rade do 23 sata.

Odluka na snagu stupa sutra, a ograničenje radnog vremena do 23 časa zapravo je pooštravanje mera, jer su pojedini objekti, koji imaju bašte, mogli da rade do jedan sat posle ponoći.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević kaže i da će kontrola primene mera biti pooštrena u celoj Srbiji, a posebno u onim delovima gde je registrovan nejveći broj obolelih.

„Kontrola i sankcije će biti mnogo strože nego u prethodnom periodu“, rekla je Kisić Tepavčević novinarima nakon sednice Kriznog štaba.

Ona je navela da je tokom poslednjih nekoliko dana došlo do povećanja broja laboratorijski potvrđenih slučajeva zaraze virusom korona i da je najveći broj obolelih iz Beograda.

„Globalno, mi smo još jedna od zemalja sa najnižom stopom učestalosti oboljevanja. Međutim, ako poredimo sa prethodnom nedeljom vidimo trend porasta oboljevanja i ove nedelje taj trend je za 19 odsto veći nego u nedelji koja je prethodila“, rekla je Kisić Tepavčević.

Isriče da je to alarmantna informacija ukoliko se imaju u vidu druge zemlje koje su imale povoljnu epidemiološku situaciju, ali se to brzo promenilo.

Sad je ključni momenat da svi pojedinačno damo sve od sebe, da se poštuju preventivne mere- nošenje maski i izbegavanje okupljanja, lična higijena- naglašava epidemiolog. 

Upitana da li će biti zatvaranja Beograda i ponovnog uvođenja vanrednog stanja, Kisić je navela da krizni štab nije ni razmatrao takvu mogućnost.

„Moramo da naučimo da živimo sa virusom“, zaključila je ona.

07/10/2020 10:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments