Kako da održavate različite predmete čistim u vreme pandemije?

31/03/2020 14:01

Kako da održavate različite predmete čistim u vreme pandemije?

U jeku pandemije preduzimamo sve moguće mere da bismo smanjili mogućnost da se zarazimo korona virusom. O načinu održavanja lične higijene smo već informisani, isto tako i o održavanju većine površina i predmeta sa kojima smo u dodiru. A šta je sa peškirima? Na kojoj se temperaturi oni trebaju prati?

Kada koristimo peškir, on postaje pogodno okruženje za mikroorganizme kao što su bakterije i virusi.

Čak iako se ne mogu uočiti golim okom, telesne izlučevine, mrtve ćelije, ali i klice koje se nalaze u kupatilu, se mogu naći na našem peškiru. Zbog toga, peškire treba menjati bar jednom nedeljno i treba ih prati na 90 stepeni Celzijusa.

Koji su još predmeti pogodni za mikroorganizme:

  • Sunđeri i krpe za sudove – Najveći broj sunđera u kuhinji sadrži veliki broj bakterija kao što su ešerihija koli i salmonela. Izbegavajte da koristite isti sunđer za pranje sudova i brisanje drugih površina u kuhinji. Dezinfikujte ih s vremena na vreme i perite ih vrelom vodom. Krpe za sudove, takođe treba oprati na 90 stepeni Celzijusa.
  • Četke za wc – Kada četke za wc izgube oblik više ne peru tako dobro wc, a pored toga su i pune bakterija. Treba ih menjati bar jednom, dvaput godišnje. 
  • Četke za kosu – Samo jedna dlaka može na sebi imati do 50 hiljada klica, od kojih veliki broj završi na četki za kosu. Takođe, ako koristimo tuđu četku, možete se zaraziti impetigom – zaraznom kožnom infekcijom. Četku za kosu treba prati vrelom vodom i sapunom, bar jednom nedeljno i treba je zameniti na svake četiri godine, a po potrebi i češće.
  • Daska za sečenje – Prema pojedinim istraživanjima, drvena daska za sečenje može imati 50 puta više bakterija nego daska za wc i sve zbog toga što ljudi češće čiste toalete i to jačim dezinfekcionim sredstvima. Dasku za sečenje treba da istrljate nekim dezinfekcionim sredstvom i da isperete vrelom vodom. Takođe, savetuje se da imate posebnu dasku za meso, a posebnu za voće i povrće.
31/03/2020 14:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments