Koliko novca se odvaja za prvake?

24/08/2015 12:55

Koliko novca se odvaja za prvake?

Priprema đaka prvaka za školu predstavlja jedan od većih izdataka za roditelje. Prvacima je potrebno sve – od obuće i odeće, do bojica i olovaka.

Početak školovanja deteta roditelje može koštati i do 15.000 dinara. U ovu sumu novca ulazi oprema za fizičko, pribor za likovno, različite sveske, blokovi za crtanje, pernica i ranac.

Najveći izdatak od svih stvari potrebnih za opremanje đaka prvaka jeste ranac. Mišljenje roditelja je najčešće da se na rancu ne sme štedeti. Odgovarajući ranac je jako važan, jer deca u tom periodu nisu još dovoljno jaka, a u situaciji su da nose zaista veliki teret.

Kada se saberu cene neophodnog školskog pribora, dolazi se do cifre od 2.000 do 15.000 dinara. Toliko roditelje košta polazak prvaka u školu u slučaju da udžbenike dobije besplatno. Međutim, ove godine besplatni udžbenici nisu namenjeni svim učenicima prvog razreda.

S obzirom na to da novi način podele besplatnih udžbenika ima i nove kriterijume, besplatne udžbenike dobiće oko 63 odsto svih učenika koji su se prijavili za ovu pomoć. Deset odsto prijavljenih učenika neće uopšte dobiti pomoć, dok će ostatak dobiti priliku da plati samo polovinu udžbenika.

Cena udžbenika za prvake, i ostale đake nižih razreda osnovne škole, kreće se od 5.000 do 8.000 dinara, dok su udžbenici za učenike od petog do osmog razreda duplo skuplji.

Roditelji đaka prvaka moraju do 1. septembra da izdvoje u proseku oko 20.000 dinara kako bi njihovo dete krenulo u školu sa svim što mu je potrebno. Ali sveske, bojice, blokovi… su potrošna roba, pa je vremenom potrebno kupovati još toga, a onda na red dolazi i ekskurzija i drugi troškovi.

24/08/2015 12:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments