Vozači u najvećoj meri navode benzinski pogonjena vozila kao svoju narednu kupovinu

01/03/2022 20:05

Vozači u najvećoj meri navode benzinski pogonjena vozila kao svoju narednu kupovinu

Većina vozača i dalje želi benzinski pogonjeno vozilo prilikom sledeće kupovine, uprkos povećanom interesovanju za električne automobile, kažu podaci iz novog istraživanja.

Benzin je dakle ostao najpopularniji izbor među 15.500 anketiranih vozača, s tim što se 22 odsto izjasnilo da će njihovo sledeće vozilo biti pogonjeno tradicionalnim gorivom.

Međutim, ono što je indikativno što se radi o smanjenom procentu od čak 36 odsto, jer 58 odsto anketitranih trenutno poseduje automobile s benzinskim motorima.

Hibridni modeli su drugi po popularnosti, budući da se 19 odsto izjasnilo da će se prilikom naredne kupovine odlučiti za ovaj tip pogona.

Samo jedan od 10 vozača se izjasnio da će njegovo sledeće vozilo biti čisto električno, uprkos značajnim povlasticama koje se zbog ekološke podobnosti nude kupcima.

Međutim, ovo je izuzetan napredak, budući da samo jedan odsto anketiranih vozača poseduje trenutno električni automobil. „Plug-in“ hibridi se takođe visoko kotiraju, s devet odsto ispitanika koji su se izjasnili da će razmotriti kupovinu takvog vozila sledeći put.

Dizel u slobodnom padu

Ono što je takođe indikativno je dramatičan pad dizela, sa samo devet odsto anketiranih koji su potvrdili da će se njihova naredna kupovina odnositi na ovaj tip goriva. To je pad od čak 400 odsto među 36 odsto anketiranih vozača koji trenutno poseduju dizel automobil.

Ovo istraživanje takođe pokazuje da su vozači generalno zbunjeni, jer jedan od pet kaže da ne zna koji model će kupiti sledeći.

Ukupno 12 odsto se takođe izjasnilo da neće menjati svoj automobil u narednih pet godina, uprkos najavljenoj zabrani prodaje novih benzinskih i dizel automobila.

Ipak, jasno je da prebacivanje s tradicionalnog na električni pogon nije lako za mnoge vozače. Jedan od deset ispitanika smatra da je odabir električnog automobila velika stvar za ekološku situaciju.

Na referentnom britanskom tržištu, prodaja elektrifikovanih automobila je porasla za 58,7 odsto (preko 450.000 primeraka) u 2021., računajući čisto električna i hibridna vozila. Poređenja radi, u međuvremenu je prodato samo 135.773 dizel modela, što je pad od 48 odsto.

Ipak, benzinci kolo vode s prodajom od preko 762.000 jedinica, uz tržišno učešće od 46 odsto. Ipak, i oni su u padu, i to za 15,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

01/03/2022 20:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments