Srpski gitarista najbolji na takmičenju u Švajcarskoj

09/01/2015 15:05

Srpski gitarista najbolji na takmičenju u Švajcarskoj

Vojin Kocić, mladi srpski gistarista, osvojio je prvu nagradu na takmičenju “Credit Suisse Grand Prix Jeune Soliste 2015″ u Ženevi. Samo oni koji su bili nominovani od strane muzičkih akademija u Švajcarskoj mogli su da se nađu na ovom takmičenju koje je uključivalo virtuoze na svim instrumentima.

Mladog srpskog gitaristu na ovo takmičenje prijavila je akademija “Zürcher Hochschule der Kunste” iz Ciriha. Pored Kocića, u finalu, koje se održalo 19. decembra, našli su se jedan pijanista, violinistkinja i solo pevačica.

– Ovo je do sada moj najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri i jako sam ponosan na ovo dostignuće. Neizmerno mi je drago što je baš klasična gitara pobedila u kategoriji bez starosne granice za sve instrumente a svi znamo da je klasična gitara jako mlad instrument u odnosu na klavir ili violinu, rekao je mladi Kocić.

Na takmičenju “Credit Suisse Grand Prix Jeune Soliste” dodeljuje se samo jedna prva nagrada koju je ove godine osvojio Vojin Kocić. Nagrada najboljem solisti je novčana nagrada koju dodeljuje pvajcarska banka “Credit Suisse”, koncertna turneja po Švajcarskoj i koncert na “Lucerne” festivalu klasične muzike zakazanom za 20.avgust 2015. godine.

vojin-kocić-takmičenje

Vojin Kocić

Program sa kojim je Kocić nastupio je – Bahova “Čakona”, “Rossinianu” od Đulijanija, “Bagatele” Valtona i “Sonatu” od Joséa.

Biografija

Vojin Kocić je rođen 1990. godine. Već sa osam godina počeo je da se bavi muzikom. Upisao je muzičku školu “Kosta Manojlović” u Smederevu u klasi profesora Jovice Miloševića. Pohađa je srednju muzičku školu “Josip Slavenski” u Beogradu u klasi profesora Darka Karajića, upisao prvu godinu na Fakultetu Muzičkih Umetnosti u Beogradu u klasi profesora Srđana Tošića, a zatim studije nastavio u Cirihu na prestižnoj “Zürcher Hochschule der Kunste” akademiji gde trenutno završava master studije.

Na više od 30 takmičenja klasične gitare državnog i internacionalnog karaktera osvojio je prva mesta, specijalne nagrade i laureate. Do sada je imao preko 40 solističkih koncerata u Nemačkoj, Austriji. Italiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Bugarskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Svajcarskoj, Francuskoj, Grckoj, Srbiji.

Izvor: Telegraf

09/01/2015 15:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments