Slaba finansijska situacija nije opravdanje za loše obrazovanje

22/09/2014 06:42

Slaba finansijska situacija nije opravdanje za loše obrazovanje

Andreas Šlajher, šef PISA testiranja, izjavio je da manjak novca ne opravdava loše obrazovanje. Da podsetimo, ove godine PISA testiranje neće biti obavljeno u Srbiji zbog papirologije koja nije predata na vreme. Šlajher je dodao da Vijetnam ima daleko manje finansijskih sredstava od Srbije, ali i dalje njihovi učenici ostvaruju bolje rezultate od naših.

PISA testovi proveravaju stečeno znanje tj. primenu tog znanja. Testovi dakle, proveravaju funkcionalno znanje. To znači da se testira da li učenici razumeju gradivo i da li umeju da ga primene u praksi. Veliki broj petnaestogodišnjaka u našoj zemlji ovo ne može da uradi.

Rezultati učenika iz naše zemlje su i dalje veoma slabi. Ipak, Šlajher je izjavio da se javljaju poboljšanja u matematičkoj i čitalačkoj pismenosti. Takođe je napomenuo, da učenici u Srbiji, uglavnom, dobro vladaju teorijom, ali kada dođe vreme da se to znanje praktično primeni, ne umeju da se snađu i samopouzdanje im opada. Ovo se smatra problemom zbog načina na koji danas funkcioniše svetska ekonomija. To znači, da ljudi ne dobijaju više nagrade za znanje, nego za ono šta su u stanju da izvedu sa svojim znanjem.

Šlajher je takođe izjavio, da problemi u našem obrazovanju, neće biti rešeni samo ulaganjima države. Kako je objasnio, količine finansijskih sredstava koje države u svetu daju za školstvo pravi razliku manje od 20 odsto u uspesima njihovih đaka. On smatra da je glavni problem u sistemu, a ne u finansijskim sredstvima.

22/09/2014 06:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments