5 saveta za predstojeći sajam knjiga

23/10/2014 07:19

5 saveta za predstojeći sajam knjiga

Beogradski sajam knjiga počeće 26. oktobra, trajaće do 2. novembra, a održaće se na Beogradskom sajmu.

Redovni posetioci sajma znaju kakva gužva može da se napravi i da učini ovaj događaj pomalo stresnim, pa smo iz tog razloga odlučili da vam donesemo par saveta o tome kako da najbolje iskoristite svoje vreme na sajmu.

1. Kad je najbolje doći na sajam

Sajam će trajati do 2. novembra, a dešava se i da bude produžetaka i da traje duže. Otvaranje sajma je u nedelju u 18 časova, pa ukoliko vam se žuri, možete nakon zvaničnih govora i najava da obiđete dobar deo sajma jer se gužva uglavnom tad raziđe. Radno vreme je od 10 do 21 čas, tako da imate ceo dan na raspolaganju, a gužva je najmanja pre 12 sati ili posle 18. Ipak, kad je Školski dan na sajmu, gužvu je teško izbeći.

2. Kako da se ne izgubite u gužvi

Ove godine, na Sajmu će učestvovati 450 izlagača raspoređenih na površini od 30.512 kvadarta. To je ogroman prostor, i da se ne biste izgubili u lavirintu knjiga, kružili ili zalutali u deo koji vas ne interesuje, najbolje je da na vreme pogledate gde se šta nalazi.

Ove godine ima nekih novina što se tiče organizacije – Hala 1 je i dalje centar dešavanja, gde se izdavači takmiče ko ima atraktivniji naslov i gde možete da se družite sa poznatim autorima. u Hali 2a održaće se programi za Kinu, koja je počasni gost, a predstaviće se i inostrani izdavači sa nacionalnim izdanjima.

U Hali 2b organizovaće se dejča sala i izložbe, a u Hali 4 moći će da se pronađu izdavači iz oblasti religije, državne institucije i antikvarne knjige.

3. Kojim danima doći, a kojima ne

Ubedljivo najveća gužva stvara se na Školski dan – autobusi puni učenika stižu na sajam, izdavači u prvi plan stavljaju školske lektire, a učenici bezvoljno lutaju po sajmu i stvara se opšta zbrka. Školski dan će se održati u četvrtak, 30. oktobra.

27. i 28. oktobar su dani za porodičnu posetu i jedna cela porodica može da uđe na Sajam sa jednom kupljenom ulaznicom od 600 dinara, pa ovu ponudu treba iskoristiti ukoliko možete.

4. Koliko vam novca treba

Cene ulaznica su iste i ove godine – pojedinačna ulaznica je 250 dinara, ulaznica za grupne posete je 150 dinara, a porodična košta 600 dinara. Parking se naplaćuje 100 dinara po satu. Ipak, to nije sve – verovatno ćete kupiti neke knjige prosto jer su jeftine, na popustu ili je akcija, pa ćete se zaneti i potrošiti više nego što treba. Zato je najbolje odrediti koliki budžet možete da izdvojite za kupovinu knjiga i da se njega držite.

5. Gde možete da pojedete i popijete nešto

Na sajmu knjiga se lako možete zaneti i onda nakon višesatnog cirkulisanja kroz hale i razgledanja knjiga shvatite da ništa niste ni pojeli ni popili već duže vreme. Na sajmu postoji nekoliko kafića gde možete da popijete piće, ali su sva mesta uglavnom zauzeta i treba dugo da čekate na slobodno mesto. Postoji i nekoliko štandova sa pljeskavicama koje su skupe, pa je ipak najbolje rešenje da ponesete sa sobom vodu ili sok i jedete pre polaska.

Izvor: 24 sata

23/10/2014 07:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments

[…] edukacija.rs, […]