Samo na online nedelji problem solvinga: Otkrijte kako deca uče kroz popularnu igricu „Minecraft”

04/12/2020 15:58

Samo na online nedelji problem solvinga: Otkrijte kako deca uče kroz popularnu igricu „Minecraft”

U okviru prve Brainfinity problem solving nedelje u Evropi očekuje nas nesvakidašnji događaj: učenici će nastavnicima održati predavanje o tome kako se edukativna video-igra „Minecraft” može koristiti na časovima za sticanje novih znanja. 

Radionica „’Minecraft’ u nastavi: učenici u ulozi nastavnika”, koju uz pomoć profesora vode učenici Andrija i Vojin, održaće se online u utorak, 8. decembra, u organizaciji Brainfinityja, koji promoviše inovativne, kreativne i problem solving pristupe u obrazovanju.

Ukoliko želite da saznate kako da i sami usavršite problem solving, koji važi za jednu od najperspektivnijih veština sadašnjosti i budućnosti, ili da saznate kako „Minecraft” u obrazovanju pomaže učenicima da razviju jednu od najvažnijih veština budućnosti (problem solving), pridružite se Brainfinity Weeku potpuno besplatno.

Jedan od glavnih Brainfinity postulata je da su prilike za učenje svuda oko nas, samo ih treba iskoristiti i upravo zato će u okviru online nedelje problem solvinga jedan čas održati učenici, a njihovi slušaoci biće nastavnici, ali i svi ostali koje zanima problem solving iz ugla gejmera.

Dinamična radionica za nastavnike: Kako da igricu u kojoj deca uživaju iskoristite za njihov napredak

„Minecraft” se koristi u preko 115 zemlja sveta kao vredno nastavno sredstvo koje učenicima pomaže da steknu znanja i veštine za 21. vek. Ova poznata edukativna igrica pruža učenicima slobodu u kreiranju novog, trodimenzionalnog sveta koji ih podstiče na istraživanje, problem solving, kreativnost i samostalnost.

Igranjem „Minecrafta” učenici vežbaju kako da se snađu u konkretnim životnim situacijama, na primer kako da postave strategiju i odrede prave korake kada kreiraju nešto od nule poput osnivanja grada ili građenja kuće. Zbog svega ovoga „Minecraft” kod učenika podstiče znatiželju, inovaciju i fokusiranost. Drugim rečima, „Minecraft” im pomaže da se razvijaju u svestrane ljude.

Na ovoj radionici jedan srednjoškolac i jedan osnovac, Vojin i Andrija, upoznaće nastavnike sa osnovama „Minecrafta”, provešće ih kroz avanture pravljenja farme, obezbeđivanje sistema navodnjavanja, osiguravanje hrane i još mnogo toga i pokazati svima kako se pomoću ove igre primenjuju problem solving pristup, kreativnost, snalažljivost i analitičnost.

Da bi učenici mogli pravilno da iskoriste sve edukativne potencijale ove igre, potrebno je da su sa „Minecraftom” i njegovim mogućnostima u učionici upoznati i njihovi nastavnici. Ova radionica će im upravo nagovestiti šta sve može da donese ova igra kada se na pravilan način koristi.

Najveće okupljanje problem solvera online

Brainfinity Week je manifestacija koja se održava u nedelji rođenja mađarskog matematičara Đerđa Poje, začetnika problem solving pristupa.

Učesnici će imati priliku da se upoznaju sa čudesnim svetom problem solvinga, njegovim potencijalima i poljima primene. Saznaće kako se ovaj napredan pristup koristi u savremenoj nastavi, zbog čega najuspešnije kompanije smatraju da deca moraju od malih nogu da se upoznaju sa njegovim principima, ali i praktične stvari poput toga kako biti uspešan na razgovoru za posao uz primenu problem solving tehnika ili kako produktivno organizovati svoj dan.

Problem solving je inovativna nastavna metoda koja je u potpunosti usklađena sa potrebama savremenog obrazovanja. On učenike stavlja pred realne i otvorene tipove problema i zahteva od njih da upotrebe svoje veštine razmišljanja, kreativnosti i snalažljivosti. Nastavni proces koji primenjuje problem solving višestruko angažuje učenike koji, da bi rešili problem, upotrebljavaju svoje kognitivne, socijalne i emocionalne kapacitete. Tako učenici prikupljaju informacije, razmišljaju o problemu i brainstormuju kako bi došli do najboljeg rešenja, preduzimaju akciju i proveravaju rezultate. Krajnji ishod su radoznali, sposobni i samostalni učenici spremni da u potpunosti odgovore na zahteve 21. veka.

Naučite kako da vam rešavanje problema postane zabava

Ako vas interesuju kreativnost, inovativnost i novi pristupi u nastavi, poslovanju i svakodnevnom životu, možete se prijaviti za besplatno učešće na Brainfinity problem solving nedelji i zajedno ćete sa sjajnim učenicima, vrhunskim naučnicima i uspešnim poslovnim ljudima naučiti sve o problem solvingu i njegovoj primeni u svim sferama života.

Nastavnici će imati prilike da se uvere u prednosti i značaj problem solving pristupa u nastavi, a saznaće i kako da pametno koriste video-igre i savremenu tehnologiju u učionici. Ostali učesnici videće kako se problem solving koristi za rešavanje realnih životnih pitanja, poslovnih izazova i profesionalnih ciljeva.

Prijavite se za Brainfinity Week, obezbedite svoje mesto na vreme i ne propustite priliku da besplatno prikupite aktuelnosti o umeću koje će svoju ekspanziju tek doživeti u bliskoj budućnosti. Zapamtite, možemo da rešavamo svakodnevne probleme i dok se zabavljamo.

04/12/2020 15:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments