Da li je kriza Evropske unije lekcija za naša radna mesta i obrazovanje?

22/04/2020 12:12

Da li je kriza Evropske unije lekcija za naša radna mesta i obrazovanje?

Pričalo se o tome u vreme Bregzita, ali u vreme pandemije šaputanja su glasnija. Naime, pandemija je odnela mnogo života u Italiji i Španiji, a sa njima i veru da će se Evropska unija „oporaviti“.

Ovu globalnu zdravstvenu krizu stručnjaci etiketiraju kao najveću u poslednjih 100 godina. Mada, mogli bismo da je definišemo i kao društvenu, jer na kraju ćemo videti koliko empatije i solidarnosti smo pružili kao narod narodu, bez obzira na različita politička pitanja.

Za sada se nismo dobro pokazali. Iako se priroda oporavlja, čovek gubi dignitet. Recimo, Italijanima su okrenuta leđa, bezmalo odmah nakon poziva u pomoć, što su uradili oni koji su pomoć odmah morali da pruže – EU.

Bivši ministar spoljnih poslova Nemačke, Zigmar Gabrijel, rekao je krajem marta da bi Evropska unija bi mogla da se raspadne ukoliko ne bude bilo solidarnosti. 

Dakle, vraćamo se na početak.

Najveći izazov od osnivanja

Ako se EU raspadne, onda smo svi propali. To je vrlo brutalno, ali i istinito, rekao je nekadašnji premijer Slovenije Marjan Šarec pre samo godinu dana, a već početkom aprila ove godine mediji su prenosili tvrdnje nemačke kancelarke Angele Merkel da se EU nalazi trenutno pred najvećom krizom od svog osnivanja. 

EU nije samo politička spona. Ona drži na jednom mestu važna pitanja funkcionisanja ekonomije i obrazovanja, koje je zaključno sa ovim trenutkom i dalje umreženo.

Što se tiče direktno tog obrazovanja, Evropska unija je usvojila strategiju Evropa 2020, koja se odnosi na unapređenje njenog razvoja, kroz efikasnija ulaganja u njega i kroz istraživanje i inovacije.

Srbija se uključila u proces modernizacije svog obrazovnog sistema u skladu sa tim, što znači da bi raspad EU imao posledice i po zapadni Balkan.

Zanimljivosti o EU:

  • EU potiče još od Evropske ekonomske zajednice osnovane Rimskim ugovorom 1957. godine,
  • Osnovale su je Nemačka, Italija, Belgija, Francuska, Holandija i Luksemburg,
  • 12 zlatnih zvezdica na plavoj pozadini zastave simbolizuju ideal jedinstva, solidarnosti i harmonije među narodima Evrope,
  • Sedam od devet zemalja sa najboljim učinkom na polju rodne ravopravnosti je u Evropi.
22/04/2020 12:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments