Danas počinje nova školska godina!

01/09/2020 10:09

Danas počinje nova školska godina!

Danas, 01. septembra, počela je nova školska godina. Đake i roditelje očekuju brojne novine zbog epidemije korona virusa: učenici će morati da nose maske, pojačane su epidemiološke mere i skraćeni su časovi.

Nastava se zbog epidemije virusa korona odvija u drugačijim uslovima, uz pojačane higijensko – epidemiološke mere i skraćeno trajanje časova, piše Srpskainfo.

Đaci su podeljeni u grupe, tako da u učionici ne može biti više od 15 dece.

Osnovci koji su jutros krenuli u OŠ “Borisav Stanković” rekli su nam da jedva čekaju da vide drugare iz škole, ali im je žao što neće ipak celi razred biti zajedno na času. U školu su svi krenuli sa maskama i obaveznom dezinfekcionom zaštitom.

Ministar prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je juče, nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije, da će svaka škola imati beskontatni toplomer ukoliko se neko od učenika ili nastavnika prijavi da ima određene zdravstvene tegobe.

– Na taj način bi se izmerila temperatura u školi i pristupilo koordiniciji uprave škole sa domom zdravlja – pojasnila je Trivićeva.

Ona je istakla da će Ministarstvo prosvete i kulture u ovoj sedmici u saradnji sa direktorima škola pratiti sam početak nastave u slučaju da se mora raditi korekcija mera.

Trivićeva je navela da će u školama koje imaju uslove za to biti u funkciji i produženi boravak dece, a maksimalan broj dece u produženom boravku i vrtićima biće 20.

Prema njenim rečima, sve škole su se spremile za provođenje svih mera koje je propisao Institut za javno zdravlje Republike Srpske zbog epidemije virusa korona, a resorno ministarstvo će u svakodnevnoj komunikaciji sa školama pratiti odvijanje situacije.

Ona je svim učenicima, roditeljima i nastavnicima, vannastavnom osoblju i upravama škola poželela uspešan početak nove školske godine.

Izvor: Blic

01/09/2020 10:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments