Sat za našu planetu 2015

14/03/2015 17:08

Sat za našu planetu 2015

I ove godine se obeležava najveća svetska volonterska akcija – Sat za našu planetu.

Akcija će se realizovati 28. marta u 20:30 časova širom sveta – na šest kontinenata, u 24 vremenske zone.

Rok za prijavu gradova, opština, škola i organizaciju u ovu akciju traje do 16. marta.

Cilj ove akcije je da se ceo svet ujedini u borbi protiv klimatskih promena. Počelo je iz simboličnom gašenja svetala u Sidneju pre osam godina, a sada je ova akcija najveća svetska inicijativa u koju je uključeno stotine miliona ljudi u više iz više od 7.000 gradova i 163 države sveta.

Srbija je prošle godine učestovovala šesti put, kada je oboren rekord učesnika – 87 gradova i opština, 126 škola, brojne kompanije, mediji, orgnizacije civilnog društva, ali i pojedinci.
WWF – Svetski fond za prirodu, započeo je odbrojavanje do Sata za našu planetu 2015. godine objavljivanjem najnovijeg videa koji prikazuje nezaboravne trenutke i dostignuća sa prošlogodišnjih događaja.

Kao rezultat ove akcije koja traje već godinama, jesu mnoga rešenja za ublažavanje efekata klimatskih promena, kao što je “Earth Hour” bankovnih kredita koji podržavaju solarne instalacije za napajanje, “Earth Hour” šuma kojima je cilj borba protiv krčenja šuma, razni projekti koji podržavaju obnovljive izvore energije, razne obrazovne i ekološko odgovnorne poslovne prakse.

Učesnici akcije Sat za našu planetu su prošle godine prikupili sredstva za sadnju nekoliko miliona stabala, za promovisanje korišćenja obnovljivih izvora energije, za smanjenje ekološkog otiska u velikom broju škola širom sveta.

Zainteresovani gradovi, opštine, škole i organizacije mogu se do 16. marta prijaviti za organizovano učešće u akciji preko sajta WWF-a.

Izvor: RTV

14/03/2015 17:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments