Novosadskog dečje leto u Novom Sadu

21/06/2021 11:39

Novosadskog dečje leto u Novom Sadu

Ovogodišnji 64. junski festival Zmajevih dečjih igara počinje danas i trajaće do 27. juna u Novom Sadu i okolnim naseljima. Biće to nova prilika da se predstavi dečje i stvaralaštvo za decu i mlade.

Organizatori poručuju da uz Zmajev stih “Reči su drveta, od njih šuma biva!” “zajedno ćemo iscrtati, napisati, izmaštati, obojiti različite umetničke sadržaje i nove radosti”. U susret Festivalu, početkom juna biće održano nekoliko umetničkih i stručnih programa. Svi sadržaji se realizuju uz primenu aktuelnih mera i preporuka nadležnih službi. Program možete preuzeti OVDE

Dečje leto

Novosadsko BIG dečje leto, 11. po redu, počinje 24. juna i trajaće do 28. avgusta ove godine. Pod sloganom “Sloboda je, ljubav je …” svečano otvaranje planirano je za četvrtak u holu tržnog centra “BIG”. Prema najavama organizatora gost na otvaranju biće Bane Rosić, nastupiće hor Suncokret, članice baletskih studija Partizan 2 i Studija 5, muzičari-pevači Kulturnog skloništa i glumci Dečjeg kulturnog centra Novi Sad. Letnji programi će se realizovati na više likacija, te u nastavku možete pogledati detaljan program sa satnicom. 

Tokom letnjeg raspusta deca će posetiti umetničke ateljee, muzejske, galerijske i ostale prostore namenjene njima i na kreativno-edukativnim radionicama će se upoznati sa značajnim umetničkim delima, pronalascima velikih naučnika, kreiraće maske, praviti fotografije, izrađivati nakit i replike igračaka iz praistorije. Istraživaće lekovito bilje, praviti meleme ali i saditi drveće kao pravi ekolozi…

Organizatori su još saopštili i da su programe osmislile i sprovodiće ukupno 22 organizacije i ustanove koje rade za decu i sa decom. Među akivnostima su rad na animiranom filmu- interaktivne mape institucija kulture Novog Sada, dok će se u Kulturnoj stanci Eđšeg i osnovnoj školi “Petefi Šandor”, održavati sada već tradicionalni kreativni kampovi Dečijeg kulturnog centra Novi Sad.

Predstavnici Dečjeg kulturnog centra Novi Sad naglasili su da je novine u ovogodišnjem programu radionice za decu u atelјeima na Petrovaradinskoj tvrđavi Udruženja umetnika “Likovni krug” i radionica namenjena roditelјima, pod nazivom: “Kako da vaše dete bude samostalan đak” koju organizuje Udruženje roditelјa “Matica”. Takođe, Muzej grada Novog Sada će decu voditi u posetu podzemnim galerijama, a Arhiv Vojvodine će učiti mališane kako da prave moazik

Do 3. avgusta, svakog utorka i četvrtka, u tržnom centru BIG održavaće se razne predstave i radionice namenjene deci, ali i roditeljima. A, Gradska biblioteka je i ove godine osmislila sjajne likovne radionice i radionice izrade nakita za decu. Za kraj manifestacije, 28. avgusta 2021. godine, predviđen je jubilarni, 20. letnji maskenbal pod nazivom “Na krilima radosti” na kojem će i deca i roditelјi imati priliku da pokažu kreativnost i maštovitost u osmišlјavanju kostima.

Detalјan program manifestacije Novosadsko BIG dečije leto 11 dostupan je na ovom LINK-u, a možete ga i OVDE preuzeti u pdf formatu.  Više informacija mogu se dobiti i na telefone DKCNS 063/521-123 i 063/592-559, ali i na njihovoj WEB stranici.

21/06/2021 11:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments