Smanjene plate – prosvetari štrajkuju

02/10/2014 12:28

Smanjene plate – prosvetari štrajkuju

Četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika danas su održala štrajk, a u prvoj smeni predavači nisu održali prvi čas u srednjim i osnovnim školama, navodi agencija Beta.

Većina nastavnika u OŠ “Vuk Karadžić” u Beogradu podržala je štrajk, pa su zato iz škole javili roditeljima da deca ne dolaze na prvi čas, ali je većina roditelja ipak dovela decu jer su morali na posao.

– Sin je ostao da igra košarku u školskom dvorištu, a ja sam produžila na posao. Ne brinem mnogo, jer je to samo jedan čas. Njihovo je pravo da štrajkuju, a i nama roditeljima je u interesu da nam deci predaju zadovoljni, a ne isfrustrirani nastavnici – ispričala je za Blic majka drugaka.
Štrajku je do sada priključeno više nastavnika nego što se očekivalo, ali se još uvek ne zna koliko ih tačno učestvuje.

Sindikati su naveli da štrajkuju zbog najavljenog smanjenja plata u javnom sektoru, a smatraju da prosvetni radnici ne treba da budu obuhvaćeni tim merama.

Ministar nauke, prosvete i tehnološkog razvoja Srđan Verbić, istakao je da ne vidi potrebu za štrakovanjem, jer sa sindikatima postoji socijalni dijalog. On je rekao da je situacija takva da plate neće biti povećavane, ali da se razgovara o drugim pitanjima, i da je problem u razgovorima sa sindikatima to što ne može da se dovede sistem u red.

Sa strajka prosvetara u septembru

Sa štrajka prosvetara u septembru. Foto: Beta

Kako Verbić navodi za Tanjug, naš resor je mnogo veći od ostalih i možemo se uporediti sa Kinom u odnosu na ostale države. Istakao je da treba da budemo “zadovoljni ako uredimo sistem tako da bude fer u okviru resora prosvete i nauke”.

Iz sindikata su javili da ni sutra neće biti održan prvi čas u školama, a sredinom oktobra će se organizovati protest na beogradskom Trgu Nikole Pašića, i škole tada neće raditi.

Čelnici sindikata navode da u razgovoru sa državnim zvaničnicima zapravo i nema razgovora, već da oni samo vode monolog. Oni kažu da ušteda na platama u obrazovanju iznosi oko sedam milijardi godišnje, a ta suma se lako može nadoknaditi smanjenjem sive ekonomije, problemu na kojem se ne radi.

Sindikati su razočarani i načinom na koji se radi Zakon o platnim razredima jer smatraju da će stanje ostati nepromenjeno i da se nepravde neće ispraviti.

Izvor: Blic

02/10/2014 12:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments