Uručeni dronovi za učenike Čačka, Kraljeva i Kragujevca

26/12/2019 16:44

Uručeni dronovi za učenike Čačka, Kraljeva i Kragujevca

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević uručio je u Osnovnoj školi „Moma Stanojlović“ u Kragujevcu predstavnicima osnovnih škola 10 bespilotnih letelica koje će učenici moći da koriste u redovnoj nastavi.

Dronovi su nabavljeni u okviru projekta za „Lepšu školu„ iz donacija Rotari klubova iz Čačka, Kraljeva i Kragujevca u čijim školama će biti i korišćeni.

“Ovo je samo jedan od koraka koji smo najavili i obećali. U sledećoj godini biće još mnogo toga novog. Imamo oko 40 miliona dinara u budžetu za nove robote-pčelice koje koriste deca u specijalnim školama i vrtićima. Uvodimo informatiku kao obavezan predmet u osnovne škole. Upravljanje bespilotnim letelicama predstavlja jedno od zanimanja budućnosti za koje se očekuje povećanje potražnje na tržištu, za šta je potrebno pripremati nove generacije”, naveo je ministar Šarčević.

Bespilotne letelice predstavljaju jedan veoma moćan alat koji učenicima omogućava razvoj motoričkih sposobnosti i usavršavanje koordinacije vida i pokreta, dok u industriji nalazi primenu u rešavanju širokog spektra različitih problema.

On je dododao da će se nastaviti sa nabavkom dronova, računara i laptopova za škole i za dve godine provera znanja biće moguća digitalno. Dronovi će biti korišćeni u realizaciji nastave u okviru predmeta tehnika i tehnologija kao i informatika i računarstvo.

Za tri godine je mnogo urađeno za reformu obrazovanja i u novoj strategiji obrazovanja za 2030. predviđeno je sve što se radi u najrazvijenijim zemljama.

Dodeli dronova prisustvovao je Guverner Rotari distrikta.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Rotari Distrikta 2483 potpisali su prošle godine Memorandum za realizaciju projekta „Za lepšu školu” u cilju opremanja kabineta i učionica savremenom opremom, stipendiranja talentovanih đaka, opremanja đačkih kuhinja, biblioteka i fiskulturnih sala, uređivanja školskih dvorišta i terena shodno potrebama škola.

26/12/2019 16:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments