Započela realizacija programa “Džudo za sve” u školama

23/02/2018 09:07

Započela realizacija programa “Džudo za sve” u školama

Protokol o saradnji o realizaciji programa „Džudo za sve“ na osnovu koga će biti obezbeđena oprema za devet škola u Srbiji i naknada za trenere potpisali su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i predsednik Upravnog odbora Džudo saveza Srbije Milovan Bratić.

Potpisnici tog protokola su i Olimpijski komitet Srbije i Svetska džudo federacija.

Ministar Šarčević izrazio je danas zadovoljstvo što je Svetska džudo federacija rešila da pomogne razvoj sporta u školi u Srbiji i što su obezbeđena sredstva za nabavku strunjača i kimona, kao i za naknade za trenere. Savez je opredelio da tri škole budu iz Vojvodine, dve iz Beograda, u ovom prvom naletu, kao i četiri u centralnoj Srbiji.

Program “Džudo za sve”

Prema Šarčevićevim rečima, važno je da deca stiču sportske i odbranbene veštine. Ministar je ocenio da je ovo dobar primer saradnje ministarstava sa sportskim savezima.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da je najbolji način da se omasovi sport da se “poveća baza dece u sistemu sporta kroz sistem škole i obrazovanja”.

“Naša tendencija je da vratimo jedan period starog vremena gde su nama profesori fizičke kulture bili najbolji selektori i drugi roditelji…Sam niko od nas ne može da uradi velika dela. Zajedno možemo mnogo”, kazao je on.

Udovičić je rekao da je za četiri godine Vlada Srbije napravila strateško opredeljenje da je škola baza našeg sporta. On je dodao da je uvećan broj dece u sistemu školskog sporta sa 120.000 na 165.000, kao i da je rekonstruisan veliki broj sala i donirana različita sportska oprema školama.

Predsednik Upravnog odbora Džudo saveza Srbije Milovan Bratić kazao je da Džudo savez svoje kapacitete i kontakte stavlja na raspolaganje svoj deci u Srbiji.

“Ovo je značajno za džudo sport, jer je džudo bazični sport i pomaže razvoju svih antropoloških karakteristika čoveka”, naveo je on i dodao da je ovo značajno ne samo za razvoj dece već i za prevenciju nasilja u školama.

23/02/2018 09:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments