Video nadzor i zatvor u borbi protiv virusa Kovid 19

16/03/2021 19:51

Video nadzor i zatvor u borbi protiv virusa Kovid 19

Francuska Vlada odobrila je upotrebu nadzornih kamera, kako bi izračunala koliko putnika u gradskom prevozu nosi zaštitne maske. Novim dekretom operaterima javnog prevoza omogućeno je korišćenje inteligentnog video sistema za merenje stope nošenja zaštitne maske u transportu. “Pametne” kamere koristiće se u autobusima, metrou i vozovima. A kako je objašnjeno, u skladu sa poštovanjem identiteta, kamere će samo pratiti broj ljudi koji nosi maske, bez identifikacije pojedinaca.

Slična inicijativa predložena je još u decembru, ali tada nije usvojena. Drugi put je odobren program nadzora, jer je Vlada jasno iznela svrhu ovog sistema i utvrđeno je da kamere neće “obrađivati biometrijske podatke” i stoga ne “predstavljaju uređaj za prepoznavanje lica”. Grupe za građanska prava brzo su reagovale, rekavši da se radi o distopijskim idejama i “autoritarnoj ofanzivi”.

Korona zatvor

U Nemačkoj je od 14. februara građanima zabranjeno da nose platnene maske, marame ili šalove kao zamenu za maske. Do polovine februara u toj državi je bila obaveza pokrivanja usta i nosa, a od pomenutog datuma, uvedena je obaveza korišćenja medicinskih maski u svim zatvorenim prostorima. Savezno ministarstvo rada i socijalnih pitanja donelo je i uredbe o radu od kuće. Poslodavci moraju da omoguće zaposlenima rad od kuće kada god je to moguće, kako bi se smanjili kontakti na poslu i na putu do posla.

Od poslodavaca se traži da uspostave fleksibilno radno vreme za sve one koji moraju da idu da rade . Zaposlenima je zabranjen zajednički ručak, a u pokušaju da smanje socijalne kontakte. Na snazi je i mera prema kojoj jedno domaćinstvo može posetiti samo jedna osoba, koja nije iz tog domaćinstva.

Nemačka ide i korak dalje u pooštravanju sprovođenja karantina u zemlji. Kako je preneo “Euroweeklynews”, oni koji budu prekršili karantin naći će se u specijalnom kovid zatvoru. Sedište ovog objekta biće u Drezdenu. Međutim, nadležni tvrde da se u tom zatvoru ne završava lako.

Naime, kako je objašnjeno lice koje krši meru karantina prvo će biti upozoreno , a u slučaju kršenja obaveze kućne samoizolacije sledi novčana kazna i do 25.000 evra. Sud kasnije utvrđuje da li će prekršilac biti poslat u taj zatvor. Pravni stručnjaci su za tamošnji “Die Welt” rekli da država ima ovlašćenje da pritvori ljude zbog kršenja pravila o karantinu prema Zakonu o zaštitu od bolesti, koji je nemački Bundestag doneo prošlog marta i obnovio ga u novembru.

Zakon

U Srbiji je na snazi tkz. Korona zakon i to od 13. novembra prošle godine. Pre pet meseci usvojene su izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji predstavlja pravni okvir za mere i procedure u kojem će se, po rečima nadležnih, bolje držati pod kontrolom epidemija koronavirusa i sprečiti veće negativne posledice. Novi zakon definiše pod kojim uslovima bi vakcinacija protiv Kovid19 u Srbiji mogla da bude obavezna, šta sve smeju komunalni inspektori i milicajci, čega ćemo morati da se pridržavamo u karantinu ili izolaciji, možemo li biti kažnjeni i koliko za nepoštovanje mera, ali i koja sve ovlašćenja dobija ministar zdravlja i šta sve može da odluči tokom epidemije.

Jedna od najvažnijih novina jeste ona u članu 33 Zakona, a podrazumeva mogućnost uvođenja vanredne imunizacije. Danom stupanja na snagu ovog zakona vakcinacija će moći da bude preporučena ili obavezna. Naređuje se aktom ministra zdravlja, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, na predlog Instituta za javno zdravlje Srbije i uz saglasnost Republičke stručne komisije za zarazne bolesti.

Za sprovođenje kaznene politike nadležni su pored sanitarne i komunalna inspekcija i milicija i za fizička i za pravna lica. Visina kazni za nenošenje maski u zatvorenom prostoru i nepoštovanje fizičke distance, ostaće nepromenjena (5.000 dinara za fizička lica i od 50.000 do 300.000 za pravna lica), ali će njihova primena biti brža i efikasnija. Zakon takođe propisuje i kazne za one koji odbijaju obaveznu vakcinaciju u slučaju da bude uvedena.

U novom Zakonu stoji da je kućna izolacija mera kojom se nalaže lečenje u kućnim uslovima i ograničava sloboda kretanja obolelim od zarazne bolesti, ali kod kojih nije utvrđeno prisustvo nijednog simptoma ili znaka zarazne bolesti. Ovu meru propisuje specijalista za infektivne bolesti ili drugi doktor u skladu sa naredbom ministra, o ćemu će morati da obavesti epidemioologa instituta, koji je nadležan za određenu teritoriju.

Neandertalci

Predsednik SAD Džo Bajden nezadovoljan je odlukom guvernera Teksasa Grega Abota da ukine obavezu nošenja maski i popusti antipandemijske mere u toj saveznoj državi. A, isto je odlučio i guverner Misisipija Tejt Rivs. Kako je rekao američki predsednik, odluke dva guvernera su u rangu neandertalskog ponašanja. Od kako je došao na vlast u januaru 2021, Bajden ponavlja da je nošenje maski i držanje distance neophodno kako bi se sprečilo širenje virusa. Međutim u ovoj situaciji, a prema američkom ustavu, Bajden nema ovlašćenja da promeni odluke guvernera saveznih država.

 

pročitajte još i:

Ovaj vitamin je važan za prevenciju oboljevanja od koronavirusa!

 

 

16/03/2021 19:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments