Novi Sad: Predstavljanje knjige “Susret i sukob sa naukom”

25/05/2016 11:01

Novi Sad: Predstavljanje knjige “Susret i sukob sa naukom”

Predstavljanje knjige Zorana L. Kovačevića “Susret i sukob sa naukom” biće predstavljena u Ogranku Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu.

Knjiga će biti predstavljena javnosti u sredu, 25. maja sa početkom u 19 časova, a o knjizi će govoriti Slobodan Grubačić – dopisni član SANU, dr Dragan Prole, dr Ratko Božović i sam autor.

Autor objašnjava karakter prirodnih, egzaktnih nauka i razloge žestokih sukoba sa humanistikom, poezijom, politikom i religijom uz sugestiju da u suštini sukoba leži različito poimanje istine i realnosti i da niko, pa ni nauka, nije apsolutni gospodar istine.

Zoran L. Kovačević (1935), diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a doktorirao na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu gde je radio kao profesor biohemije. Usavršavao se u Bristolu, Los Anđelesu, Indijanapolisu, Nju Džersiju, Minhenu i Marburgu. Radio je u oblasti enzimologije, metabolizma i celularne energetike na modelu subcelularnih organela – mitohondrija, normalnih i malignih ćelija.

Autor je preko dve stotine radova iz pomenutih oblasti od kojih je oko polovine objavljeno u vodećim internacionalnim časopisima, autor je udžbenika i praktikuma biohemije i molekularne biologije i nekoliko monografija (Molekularna organizacija i funkcija mitohondrija, Evolucioni i funkcionalni aspekti maligne asteracije ćelija, Entropija i bioenergija, Maligne neoplazme – genetski ili epigenetski fenomen). Bio je predavač po pozivu na brojnim međunarodnim naučnim kongresima i simpozijumima (pored ostalog, u Montrealu, Gdanjsku, Oksfordu, Atini, Getingenu, Indijanapolisu, Frajburgu, Nju Brunsviku) i gostujući profesor na Memorijalnom univerzitetu na Njufaundlendu. Od 1992. godine redovni je član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Ogranak SANU u Novom Sadu nalazi se u ulici Nikole Pašića 6.

25/05/2016 11:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments