Danas počelo polaganje male mature!

17/06/2019 12:04

Danas počelo polaganje male mature!

Polaganje završnih ispita, u sklopu male mature, počinje danas i to testom iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Sutra, u utorak, osnovci polažu test iz matematike, a u sredu kombinovani test (hemija, fizika, istorija, geografija, biologija). Sva tri dana testovi će biti polagani od 9 do 11 časova.

Na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda đaci mogu da imaju maksimum 60 bodova, a mala matura položena bez greške donosi preostalih 40 poena.

Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete kaže da će završni ispiti za osnovce biti test i za škole i za đake, a da oni nisu prepreka, već potvrda znanja koje su đaci stekli.

Govoreći za RTS, Nedeljković kaže da testovi imaju tri funkcije – dokaz da je đak završio školu, proveru same škole i nastavnika i najvažniju, selekcionu, na osnovu koje će đaci steći uslov da se upišu u izabranu srednju školu.

Navodi da će đake dočekati razredne starešine koji će ih uvesti u prostoriju za polaganje, proveriti da li imaju đačke knjižice i potreban pribor, a nakon toga njih će napustiti prostoriju i njih će zameniti dežurni nastavnici.

Osmacima savetuje da pažljivo čitaju pitanja jer, kako kaže, deca najčešće daju pogrešne odgovore jer sa nedovoljno pažnje čitaju postavljena pitanja.

Ističe da odgovori moraju biti napisani hemijskom olovkom jer se u suprotnom neće priznati.

Izvor: mondo.rs

17/06/2019 12:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments