Sindikati prosvete: Smanjenje plata u februaru

19/11/2014 14:29

Sindikati prosvete: Smanjenje plata u februaru

Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika zaposlenih u prosveti, izjavio je da se povećao broj škola koje štrajkuju i upozorio da Vlada Srbije planira da smanji plate od 5-8 odsto u februaru, suprotno dogovoru sa sindikatima.

Brajković je za agenciju Beta izjavio: “Postoje tri prevare Vlade Srbije, među kojima je i da spremaju da smanje platu u februaru od pet do osam odsto i tako sahrane obrazovanje, a opelu će prisustvovati premijer (Aleksandar Vučić), ministar finansija (Dušan Vujović) i ministar prosvete (Srđan Verbić)”.

On je rekao da je još jedna prevara to što su MInistarstvo prosvete i predstavnici vlade osnovali tridesetočlanu komisiju za rad na Zakonu o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja, a u njoj nije bilo nijednog predstavnika sindikata prosvete. Brajković kaže da su predstavnike sindikata pozvali tek da se priključe sutra kada je zakon pri kraju, a u planu imaju ukidanje člana 5, koji reguliše tehnološke viškove.

Taj član nalaže da se svakoj osobi proglašenoj tehnološkim viškom pronađe drugi posao, a sada će da se uvede da se ljudi zapošljavaju na konkurs.

Sindikatima je obećano i uvođenje platnih razreda jedinstvenih za sve delatnosti koje se finansiraju iz budžeta, a zatim se prešlo na parcijalne platne razrede.

Prosvetari će nastaviti sa štrajkom, a sindikati će učiniti sve da se ništa od ovoga ne ostvari, rekao je predsednik Sindikata.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se neće uvoditi dodatne mere štednje, pored onih već najavljenih.

Izvor: Mondo

19/11/2014 14:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments