Kako funkcioniše dualno obrazovanje u Nemačkoj?

17/05/2016 13:02

Kako funkcioniše dualno obrazovanje u Nemačkoj?

U Nemačkoj dualno obrazovanje traje između dve i po i tri godine, a učenici imaju priliku da znanje stiču delom u školi, a delom u praksi.

Upravo ovaj sistem se sada primenjuje i kod nas – prilagođen našem obrazovnom sistemu i potrebama tržišta rada.

Tokom školovanja učenici u Nemačkoj dobijaju od 250 do 950 evra mesečno za rad u preduzećima koja učestvuju u programu dualnog obrazovanja, a pored toga – imaju pravo i na odmor.

Kada polože teorijski i praktični ispit, nemački učenici se odmah zapošljavaju kao predradnici, da bi vremenom napredovali i dobili mogućnost sticanja zvanja inženjera.

Dualno obrazovanje u Nemačkoj se realizuje u pet kategorija, od kojih je jedna na primer – industrija i trgovina, gde se školuju budući industrijski mehaničar, komercijalista, pekar.

U Nemačkoj dualno obrazovanje može pohađati bilo ko – bez obzira na pol, uzrast, godine, dok je samo za neka specifična zanimanja potrebno ispunjavanje posebnih uslova.

Postoji pogodnost za najbolje – pa je tako za one koji steknu natprosečne rezultate tokom školovanja omogućeno da obrazovanje završe pre ostalih, kako bi ubrzali put ka zaposlenju.

17/05/2016 13:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments