Za 1.000 učenika školska godina još traje

13/07/2015 16:52

Za 1.000 učenika školska godina još traje

Učenici koji iz nekih predmeta nisu pokazali dovoljno znanja, kako bi im bila zaključena pozitivna ocena, moraju polagati popravni ispit iz tog predmeta.

U proseku, svake godine na popravni padne oko 1.000 učenika, a najviše ih je u srednjoj školi, konkretno – nakon prve godine srednje škole.

Nije retkost da upravo u srednjim stručnim školama bude više učenika koji moraju da polažu popravni ispit nakon školske godine. Ovo se najčešće dešava jer učenici srednjih stručnih škola imaju slabije ocene i u osnovnoj školi, dok se bolji učenici češće upisuju u gimnazije, gde je i manji broj učenika koji na kraju školske godine imaju nedovoljnu ocenu iz nekog predmeta.

Nedovoljne ocene se najčešće dobijaju iz predmeta – fizika, hemija, matematika. Upravo su nastavnici iz ovih predmeta često zauzeti i nakon zvaničnog završetka školske godine, jer su u obavezi da obezbede učenicima od sedam do 12 časova dopunske nastave, kako bi im pomogli da se pripreme za popravni ispit i polože ga, kako bi završili razred.

Popravni ispiti se održavaju posle 20. avgusta svake godine, a do tada je na učenicima da se što bolje pripreme za polaganje, za šta imaju oko dva meseca.

Popravni ispit se polaže pred tročlanim žirijem, koji se mora sastojati od dva člana stručnog veća za taj predmet i razrednog starešine, koji je obavezan da prisustvuje polaganju.

Učenici imaju pravo da se žale na ocenjivanje žirija na popravnom ispitu, a ovo pravo iskoristi oko 200 učenika svakog leta. Ove žalbe predstavljaju još jednu priliku da učenici polože ispit ili dobiju bolju ocenu, ukoliko smatraju da su prvi put bili oštećeni od strane komisije.

Drugi put, nakon žalbe, učenik polaže ispit pred komisijom iz druge škole, kako bi ocenjivanje bilo što objektivnije, ukoliko učenici smatraju da je to bio problem pri polaganju ispita prvi put.

13/07/2015 16:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments