Besplatno znanje za sve generacije

20/11/2014 10:56

Besplatno znanje za sve generacije

Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković” u čačanskoj biblioteci predstavila je koncept besplatnog učenja putem interneta. Neka od predavanja sa prestižnih svetskih univerziteta prevedena su i na srpski, a pre svega istorija antičke Grčke.

Naziv programa je “Znanje za sve” i namenjen je svim generacijama, a za cilj ima doživotno učenje. Preko najveće internacionalne base, zainteresovani mogu pronaći više od 600 kurseva iz više od 100 univerziteta iz celog sveta.

Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković” iz Beograda počela je da sprovodi edukaciju o onlajn predavanjima i kako ih pratiti u Srbiji.

Osnovac Lazar Kovačević rekao je da njega od dostupnih predavanja najviše interesuje engleski i neke malo složenije vežbe, dok Svetislav Marković, univerzitetski profesor, ističe da je i bez ovog projekta mislio da je znanje doživotan proces, a da ga ovo samo olakšava. On kaže da je pravo zadovoljstvo videti sedamdesetogodišnjake i osamdesetogodišnjake koji crpe podatke iz ovakvih izdanja.

Neki kursevi prevedeni su i na srpski jezik, a jedan od njih je Uvod u istoriju antičke Grčke. Na sajtu Univerzitetske biblioteke dostupna su 24 predavanja profesora Donalda Kejgana sa Jejl univerziteta, koja je održao 2007. godine.

Prevodi postoje, ali neki kursevi su prevedeni na hrvatski, što znači da možemo i mi da ga pratimo. Iako ih nema mnogo, na tome se sada intenzivno radi, rekla je Ivana Andonovski iz Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković”.

Projekat besplatnog obrazovanja preko interneta podržava Ministarstvo kulture i informisanja, a do kraja godine treba da se predstavi u 25 gradova u zemlji.

Izvor: RTS

20/11/2014 10:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments