SUTRA: Završni ispit iz srpskog jezika

22/06/2021 14:15

SUTRA: Završni ispit iz srpskog jezika

Policija je jutros ispratila testovi za malu maturu u Leskovac i Vranje. A oni su, kako je rekao ministar prosvete Branko Ružić,  lakši od probnog, te bi i roditelji i đaci trebalo da budu opušteni, a isto se odnosi i na sam upis u škole, jer će svi  svršeni osmaci biti upisani.

– Testovi su strukturirani u skladu sa uslovima u kojima se odvijao proces obrazovanja, sa većim brojem takozvanih zatvorenih pitanja sa ponuđenim odgovorima, što olakšava deci. Sigurno je da će završni testovi biti lakši u odnosu na probni održan 9. i 10. aprila, ali je najvažnije da deca budu opuštena i puste znanju na volju. Uveren sam da imaju dovoljno znanja da upišu željene škole – rekao je Ružić gostujući na TV Prva.

On je dodao i da ove godine malu maturu polaže nešto više od 68.000 osmaka. A što se tiče samo polaganja, u školama koje imaju do 50 osmaka testovi će se raditi u fiskulturnoj ili svečanoj sali uz prisustvo kontrolora. Ministar se rekao i da očekuje da će u naredna tri dana sve proteći regularno, jer su preduzete bezbednosne mere da rešenja testova ne “procure”, preneo je Radio021.

– Imamo i bekap varijantu ukoliko se to desi, ali ja ne želim uopšte da razmišljam o tome. Imamo 18 tačaka koje smo precenili kao moguće izazove. Jedino gde može da u tih 1247 škola bude nepravilnosti to je ljudski faktor – objasnio je Ružić i upozorio da će svaki pokušaj da se test slika i pošalje nekome biti ozbiljno kažnjen.

– To smo predupredili tako što će otvaranju testova koji su u zapečaćenim poštanskim kutijama prisustvovati direktori osnovnih škola. Oni će taj proces morati da snime i da pošalju na server kako bi imali dokaz da je sve urađeno kako treba. Svi ostali prisutni neće imati mogućnost da koriste mobilne telefone – istakao je Ružić.

Šta se polaže?

SREDA: završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika

ČETVRTAK: završni ispit iz matematike

PETAK: kombinovani test.

Kako je saopšteno osmaci treba najkasnije do 8:15 sati da dođu u školu i to sva tri dana održavanja ispita. Testiranje će početi u 9 časova i trajaće 120 minuta. Đaci koji završe rešavanje zadatak pre isteka planiranog vremena, test treba da predaju dežurnom nastavniku, ali neće smeti da napusti prostoriju u kojoj se polaže.

Učenici na ispit treba da ponesu grafitnu olovku i gumicu, a za matematiku još i lenjir, trougao i šestar. Škole će đacima obezbediti hemijske olovke u plavoj boji.Savet nastavnika je da se testovi ispune prvo grafitnom olovkom, ali to nije obavezno, pa nakon provere rešenja napisati plavom hemijskom olovkom.

Važno je znati da se odgovori napisani grafitnom olovkom, prepravljani odgovori napisani hemijskom olovkom ili hemijskom druge osim plave boje, neće priznavati pri bodovanju. Ni upotreba tkz. piši-briši hemijske olovke nije dozvoljena.

Na polaganju nije dozvoljena upotreba mobilnih telefona, kalkulatora, beleški, papira, kao ni svega onoga što nije propisan pribor za ispit. Nije dozvoljeno ni prepisivanje, razgovor i ometanje drugih đaka, a ko to ne bude poštovao može biti udaljen sa testa i tako rizikujući da ostane bez bodova, ali ponovo će moći da test polaže u avgustovskom roku.

Svi testovi imaju po 20 zadataka i svaki vredi jedan bod, koji se kasnije množe sa koeficijentom 0,65 za srpski i matematiku, odnosno sa 0,7 za kombinovani test. Rezultat te računice su poeni koji će se računati pri upisu. Učenik može se osvojiti maksimum 40 poena, po 13 na testu iz srpskog i iz matematike, a 14 na kombinovanom.

U opšti uspeh ulaze bodovi i koji se dobijaju tako što se prosek na kraju šestog, sedmog i osmog razreda, zaokružen na dve decimale, sabere i zatim pomnoži sa četiri. Sve petice u đačkoj knjižici donose maksimalnih 60 poena.

Preliminarni rezultati završnog ispita osnovne škole objaviće 27. juna do 10 časova.

22/06/2021 14:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments