I đaci prvaci imaće obaveznu informatiku za dve godine

23/08/2019 12:04

I đaci prvaci imaće obaveznu informatiku za dve godine

Kako su najavili iz Ministartsva prosvete, informatika će biti obavezan predmet od školske 2020/21. i za đake prvake.

Sadašnji predmet “od igračke do računara”, koji je izborni, biće premešten u predškolsku nastavu, a osnovci će od prvog razreda imati nastavu informatike.

Pripreme za uvođenje novine u nastavu biće počele su ove nedelje, a u projekat će biti uključen i Nacionalni prosvetni savet i Učiteljski fakultet.

– Časovi informatike biće obavezni, a ne izborni. Radna grupa će uskoro napraviti plan kojom dinamikom će se ovaj predmet uvoditi, da li prvo samo u prvi razred ili će biti neki drugi model – objašnjava ministar prosvete Mladen Šarčević za “Novosti”.

– Intenzivno opremamo škole kompjuterima i značajno povećavamo broj digitalnih učionica. Prošle školske godine bilo ih je 2.000, a do septembra u školama će biti čak 10.000 digitalnih učionic. Plan je da se taj broj dogodine duplira, te da ih bude 20 hiljada. Planirano je ulaganje vredno 900 miliona dinara za informatičke kabinete.

Kako će u praksi izgledati časovi informatike još se ne zna, jer prosvetni stručnjaci imaju vremena do proleća da osmisle, a Ministarstvo prosvete da usvoji, nastavne planove i programe.

– Organizovaćemo i obuke za nastavnike. Jedna od ideja je i da se fond časova raspoređuje prema mogućnostim akonkretnih nastavnika. Recimo, ako je neko sposobniji za držanje časova informatike, on će to raditi u više odeljenja, pa će biti oslobođen tolikog broja časova, recimo “sveta oko nas” – objašnjava Šarčević.

Ministar kaže da je većina škola opremljena za uvođenje elektronskog dnevnika. Kada je reč o opremi, tvrdi, svi imaju dovoljno kompjutera, nastavnici su obučeni, ali je u pojedinimkrajevima, posebno u istočnoj Srbiji, problem internet, što je posao Ministarstva za trgovinu, turizam i usluge. Planirano je da od septembra elektronski dnevnik u potpunosti zameni papirni, a ministar veruje da će to moći da se uradi u većini škola.

Izvor: blic.rs

23/08/2019 12:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments