Mala matura: Raspored upisnih aktivnosti

15/05/2017 16:20

Mala matura: Raspored upisnih aktivnosti

Ministarstvo prosvete i nauke raspisalo je konkurs za upis učenika u srednju školu za školsku 2017/2018. godinu.

Za redovno pohađanje srednje škole moći će da se prijave učenici koji su završili osnovnu školu, a koji su rođeni posle 31. avgusta 2000. godine, dok stariji mogu da konkurišu za vanredne učenike.

Polaganje male mature

Kako bi zvanično završili osnovno obrazovanje i stekli pravo da upišu srednju školu, osmaci će morati da polože završni ispit koji se sastoji iz polaganja tri testa.

Test iz srpskog/maternjeg jezika polaže se 14. juna, test iz matematike 15. juna, dok je polaganje kombinovanog testa zakazano za 16. jun. Svaki test će se polagati od 9 časova i trajaće dva sata.

Preliminarni rezultati male mature očekuju se 18. juna, nakon čega će učenici imati pravo da podnesu žalbu ukoliko smatraju da su prilikom bodovanja oštećeni – 19. juna školskim komisijama, a 20. juna okružnim.

Nakon perioda za podnošenje žalbi učenici mogu 23. juna očekivati konačne rezultate male mature.

Lista želja i upis

Učenici će 24. i 25. juna u svojim osnovnim školama predavati listu želja sa najviše 20 obrazovnih profila srednjih škola za koje su zainteresovani (poređanih po prioritetu upisa).

Pročitajte i: Konkurs za upis u srednje škole 2017/2018

Osnovne škole će 29. juna objaviti liste ćelja, kada bi učenici trebalo da provere da li su tačno unete, kako bi 30. juna bile konačno objavljene. Raspored učenika po srednjim školama biće objavljen 3. jula, a upis će se održavati 4. i 5. jula.

Drugi upisni krug

Spisak slobodnih mesta nakon prvog upisnog roka biće objavljen 3. jula, a đaci koji ne budu raspoređeni mogu listu želja ponovo predati 4. jula, da bi 7. jula mogli da se upišu u školu u koju su raspoređeni.

15/05/2017 16:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments